“Краљица Елизабета има немањићке крви” Историчар Дејан Ристић тврди: Ево где се сада може наћи крв српске краљевске лозе

0
5674
Фото: Википедија/Јутјуб/принтскрин

Директна лоза Немањића угасила се у 14. веку смрћу цара Уроша, а по женској линији њихови наследници су, између осталог, и краљевска породица Виндзор у Енглеској, каже историчар Дејан Ристић.

– Потомака Немањића нема у Србији. Династија Немањића завршава се с царем Стефаном Урошем Петим, који је умро 1371. без потомака. Директна лоза се угасила крајем 14. века и у Србији нема директних нити индиректних потомака – каже Ристић и додаје: “Немањиће треба тражити у породици Виндзор у Великој Британији и међу Романовима, али и у Турској. Принцезе из породице Немањић су се удавале за стране владаре, па и краљица Елизабета има немањићке крви.”
Ристић наглашава да се крв предака вратила у Србију преко Енглеза: “Ген је стигао преко Kарађорђевића и краљице Марије, која је унука британске краљице Викторије. То је више симболика него реална прича. Везе с Немањићима су само индиректне,” закључује Ристић.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

У Србији су написане многе књиге о породицама Ђоковић, Црнчевић, Никшић, Богуновић, Зуровац, Зуровић, Цвјетичанин, Миљуш, Шкундрић, Ковачевић, Грмуша, које наводно воде порекло од Немањића, некад по женској, некад по мушкој линији. Озбиљни историчари згражавају се над оваквим писанијама. А генетичари тврде да је вероватноћа да се на основу упоређивања земних остатака владара из немањићке лозе и потенцијалног потомка пронађе веза „огромних“ 0,00000009 процената.
Бојан Миљковић, научни саветник у Византолошком институту, 2014. године за “Новости” је рекао да се не може доказати ни да је неко немањичке крви по женској линији: “Нисмо ми Јевреји да вучемо линију по мајци! О вези кнегиње Милице са породицом Немањић писано је у каснијим летописима, вероватно да би се одржао континуитет српске државе. Чак и да је тако, лоза Лазаревића завршава се 1427. године, смрћу деспота Стефана, који је, такође, умро без потомака.”

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

– У генеологији потомци женске деце се не бележе. То није рађено ни у 14. веку. Јер, деца више нису потомци њене породице, већ оне у коју је отишла. Чак и да је кнегиња Милица пореклом од Немањића, ово крвно сродство по женској линији је прекинуто у доба Ђорђа Бранковића, значи у 15. веку. Многи су се издавали за потомке Немањића, али нико то није доказао. Права истина о Немањићима налази се у „Родословним таблицама“ познатог историчара Симе Ћирковића, тврди академик Јованка Калић.
Ипак, уколико неко пожели да сазна да ли вуче гене из женске линије лозе Немањића, могао би да добије одговоре уз дозволу цркве. Наиме, како тврди универзитетски професор Оливер Стојковић, шеф лабораторије у Институту за судску медицину, свако ко жели могао би да упореди свој генетски материјал са земним остацима Стефана Дечанског, који се чувају у Дечанима или краља Милутина.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

– Због специфичног начина наслеђивања различитих делова генетичког материјала, за ову сврху користе се или анализе митохондријске ДНК, којом се утврђује сродство по непрекинутој женској линији или анализе хромозома Y, којом се утврђује сродство по непрекинутој мушкој линији.

Опанак, Курир, Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име