Културни људи имају ових 8 особина: Проверите да ли их и ви поседујете

0
5467
Čehov

“Живот има своје услове. Како би човек био прихваћен међу образованим људима, мора бити културан”, поручује у једном писму руски писац Антон Павлович Чехов свом млађем брату, састављајући списак услова који испуњавају културни људи.

Чехов

Предивно, поучно и тачно. Без обзира што је јако давно написано, у данашњем времену може се рећи да Чеховљеве речи имају још веће значење.

Да ли си културан? Да ли си лепо васпитан и одликују ли те фини манири?

У наставку сазнај које је то ставке на свој списак ставио чувени писац Чехов, па препознајте да ли их поседујете.

1. Они поштују људску личност и зато су увек љубазни, пажљиви, учтиви и спремни да чине за друге.

2. Саосећајни су према свима, не само према просјацима и мачкама. Брину и о ономе што се не види, и спремни су да се жртвују како би помогли другима.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

3. Поштују туђе власништво и зато враћају своје дугове.

4. Искрени су и презиру лаж. Не лажу чак ни кад су ситнице у питању. Лаж вређа слушаоца и унижава га у очима говорника. Не позирају, понашају се исто и на улици и у свом дому, не праве се важни пред својим скромнијим пријатељима. Нису склони блебетању нити оптерећују друге својим ничим изазваним исповестима. Из поштовања према туђим ушима више ћуте него што причају.

5. Не унижавају себе како би изазвали сажаљење. Не играју на карту туђе осетљивости да би освојили пажњу. Не говоре “Мене нико не разуме” или “Нико не мари за мене”, зато што су то јефтини и вулгарни трикови.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

6. Не пате од плитке таштине. Не маре за лажне вредности, познанства са познатим личностима или за то да сами буду познати. Ако су учинили нешто значајно, не праве од тога најважнију ствар на свету, и не хвале се тиме да имају приступ тамо где га други немају. Заиста талентовани људи се увек клоне светине и рекламирања.

На овом списку постоје још ДВЕ ставке које су веома битне за сваког културног чивека. Да ли и њих поседујеш? Сазнај у наставку.

културни људи

7. Ако имају неки дар, поштују га. Зарад њега жртвују одмор, романсе, провод, сујету. Поносни су на свој дар, али су му и веома посвећени.

8. Имају развијен осјећај за лепо, естетско. Не иду на спавање у одећи, одржавају чистоћу животног простора. Веома воде рачуна да контролишу своје нагоне и да у супротном полу не виде само сексуални објекат. Теже оригиналности, отмености, човечности, диве се мајчинским осећајима. Не опијају се већ пију алкохол само у посебним приликама, јер сматрају да нису свиње. Држе се начела ‘менс сана ин цорпоре сано’ – у здравом телу здрав дух.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!


Тако изгледају културни људи. Да би човек био културан није довољно да чита популарне романе и посећује позориште. Он мора непрестано, даноноћно да ради на себи, да чита, учи, труди се… и да одмах одбаци сујету, јер се сваки изгубљени сат рачуна”, завршава своје писмо Чехов.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име