KUPUS KAO NARODNI LEK: Povrće koje ima čudotvorna svojstva i leči mnoge bolesti i stanja organizma

0
6105

Kupus se u našem narodu koristi i kao hrana i kao lek. Kupusu i rasolu se pripisuju čudotvorna svojstva i to sa jakim razlogom.
U našoj narodnoj medicini ovo povrće ima značajno mesto. Listovi kupusa se i danas koriste kao obloga, tako što se stavljaju se na bolna mesta, a sok od kupusa se koristi u lečenju problema digestivnog trakta.

Najzdraviji  je sirov

Najbolje ga je koristiti u sirovom stanju, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.

Lekovi od kupusa mogu vam pomoći kod sledečih stanja i bolesti:
1. Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Sirup napravite  tako što  soku od kupusa dodate jednaku kolicinu šecera (ili čak malo više) i kuvajte na pari dok se ne zgusne.

2. Mamurluk
Posledice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa.

3. Čir na želucu
Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja.

3. Promuklost
Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na scenu popiju šoljicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umešan jedan žumance.

4. Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporucuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše iscedjenog soka.

Lekovita svojstva kupusa
Najvece i najcenjenije svojstvo kupusa je jacanje tela i pospešivanje produkcije, tačnije stimulisanje produkcije novih ćelija – stimulisanje zarastanje rana. Kupus je bogat vitaminima, fosforom, kalcijumom, reguliše rad creva, pomaže iskašljavanje, varenje, ublažava upale i čireve. Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, pre svega u pročišcavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad celog organizma. Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, kako mladih tako i starijih. Kod veoma rigoroznih zdravstvenih dijeta bareni kupus je uvek zastupljen. Može se konzumirati kao sirov ili samo kao sok. Kupus je bogat vlaknima i čisti ceo digestivni trakt. Može da se koristi i kod upale disajnih puteva, prehlade, bronhitisa, tonzilitisa, laringitisa, artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre, opstipacije.

Šta sadrži rasol?
Blago kiselo slana tecnost koja se dobija vrenjem kupusa.  Rasol je bogat mineralima i vitaminom C kao i kupus a lakši je za varenje jer ne sadrži vlakna. Ako nije preterano slan može se popiti jedna caša i više. Potpomaže varenje i zbog puno minerala otklanja mamurluk. Može se piti kao lek pola čaše dnevno, posle masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost potpomaže razlaganju masnoće koje smo uneli tokom bogate trpeze.

Razlike izmešu crvenog i belog kupusa

Beli kupus može da bude od beličastozeleno do zelene boje. Crveni kupus predstavlja samo drugu formu belog kupusa. Pored ljubičaste boje koja nastaje zbog antocijana, razlika je u veličini, crveni je nešto sitniji, glavice su vrlo čvrste i ima blago slatkast ukus. Oblik glavice varira kao i kod belog kupusa, ispupcene, loptaste, jajolike. Vrste kao i kod belog razlikujemo po vremenu branja. Aromatični crveni kupus u poređenju sa belim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C.

crveni kupus,
Crveni kupus

izvor: freedigitalphotos

 

Kiseli kupus
Kiseli kupus

PROČITAJTE JOŠ:Recept za sladak kupus sa junetinom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име