LESKOVAČKA MUĆKALICA: Zaštitni znak srpske kuhinje

0
2110

Za Leskovaču mućkalicu vam je potrebno:

 

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata
  • 200gr sveže slanine (mesnate)
  • 5 glavica crnog luka
  • 10 pečenih paprika (iseckane)
  • 500 gr flaširanog paradajza iz zimnice
  • 2 glavice belog luka
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber, vegeta
  • 1,5 dl ulja

 

Priprema:

Meso isecite na kocke i začinite ga po ukusu i obmotajte slaninom. Stavite ga na roštilj da se malo ispeče, a ako nemate roštilj možete i na teflonskom tiganju da ga propržite.

Pročitajte i  Bio je najodlikovaniji srpski ratnik: Hvatanje “živih jezika” bila je uža specijalnost majora Madžarevića

Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na ulju dok ne dobije staklastu boju. U tako prodinstan luk dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. U to dodajte meso, nalijte ga vodom i krčkajte dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu.

Na kraju leskovačku mućkalicu presipajte u zemljanu posudu i  kratko je zapecite u rerni.

Pročitajte i  Jelo na kome su odrasle generacije: Starinski recept za bećarac na masti
muckalica
leskovačka mućkalica

 

Na kraju specijalitet zaljutite tucanom ljutom paprikom. Leskovačku mućkalicu poslužite toplu, a umesto hleba uzmite lepinje.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime