MANASTIR SVETE PETKE IZVORSKE: Osim po čudima koja se u njemu događaju, manastir je poznat i po humanosti

Manastir Svete Petke Izvorske nalazi se u ataru sela Izvor kod Paraćina. Ovaj manastir nije poseban samo po tome što predstavlja svatinju izuzetne lepote u kojoj ljudi traže spas. On je poznat i po tome što se pri njemu nalazi i poseban dom, Dom za smeštaj dece ometene u razvoju.

Za sada se još ne može sa sigurnošću tvrditi ko je podigao manastir Svete Petke Izvorske iako postoje brojne pretpostavke i narodna verovanja o tome ko je ktitor ovog manastira.

sveta petka izvorska

Jedna od pretpostavki je da je manastir sagradio srpski kralj Milutin, međutim, postoje i neki zapisi u kome se kao ktitor navodi jedan sunajski monah. Takođe, postoji i predanje koje kaže da je manastir sagradio sestrić kneza Lazara.

Prema nekim drugim izvorima, a najviše prema istorijskom predanju, pominje se i srpska kneginja Milica vezano za nastanak ovog manastira. U prilog tome ide podatak da je upravo ona zaslužna za to što su mošti Svete Petke prenete u Srbiju. Naime, istorija beleži da je srpska kneginja Milica po završetku Kosovskog boja otišla kod sultana Bajazita, koji je bio oženjen njenom ćerkom, kako bi pokušala da opravda svog sina, despota Stefana koji je bio oklevetan kod sultana. Tom prilikom je hrabra srpska kneginja zamolila svog zeta da joj dozvoli da mošti Prepodobne Mati Paraskeve, u narodu poznate kao Svete Petke prenese iz grada Vidina u Srbiju.

Takođe, istorija beleži i podatak da je ona sultanu tom prilikom ponudila svo svoje imanje. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu manastira Svete Petke Izvorske : ” Sultan je pohvalivši njeno usrđe, dao svoje odobrenje. ” Kako u to doba još nije bila završena gradnja njene zadužbine, manastira Ljubostinje, na putu do nje, carica Milica je mošti Svetiteljke smestila u današnjem manastiru Svete Petke Izvorske.

Dalja istorija manastira navodi da je ova Svetinja u prvoj polovini 15. veka razorena, pa se čak navodi i podatak da je glavna crkva u potpunosti razrušena, a izvor Svete vode zatrpan. Kako navodi narodno predanje, izvor lekovite vode je sa namerom zatrpan i to od strane turskih okupatora, kako se srpski živalj ne bi tu okupljao. Međutim, vremenom je obnovljena i glavna manastirska crkva, ali je i izvor se za koga se vezuju mnoga čuda ponovo pojavio.

sveta petka

 

Sledeći podatak koji navodi istorija manastira je iz 1767. godine, a njega je ostavio tadašnji mitropolit srpski Mihailo. U njegovom izveštaju se navodi da je manastir Svete Petke Izvorske podignut te godine i to od čvrstog materijala. Zabeleženo je i da je tokom Drugog svetskog rata, tačnije 1942. godine proterano sestrinstvo manastira Kovilj spas potražilo u ovom manastiru. Tom prilikom je pristiglo 46 sestara, na čelu sa igumanijom Jefimijom. U to doba, episkop braničevski donosi odluku da manastir Svete Petke Izvorske postane opštežiteljni ženski manastir, a od 1946. godine ima zajedničko nastojateljstvo sa manastirom Ravanica.
Zanimljivosti vezane za manastir

Uz činjenicu da je ovaj manastir jedinstven u vaskolikom pravoslavlju po tome što se u njemu nalazi Dom za smeštaj dece ometene u razvoju, tu su prvobitno bile smeštene osobe koje su tokom Drugog svetskog rata izbegle iz Nezavisne države Hrvatske.

A u zanimljivosti vezane za manastir Svete Petke Izvorske spada i Otac Nikolaj, odnosno njegova porodica. Jeromonah Otac Nikolaj kao i njegova supruga i njihove četiri kćeri su svi zajedno u ovom manastiru. Kako veli ovaj čovek, sve je počelo sa njegovom najstarijom ćerkom, koja je po završetku osnovne škole poželela da ode u manastir, umesto da nastavi dalje školovanje, pa su on i supruga pošli za njom u manastir Ravanicu. Kada je njihova najstarija ćerka odlučila da ostane u manastiru i on se zamonašio, a uskoro i njihove ostale tri ćerke. Njihova najmlađa ćerka je ujedno i najmlađa monahinja ovog manastira, a njihov jedini sin je sveštenik u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu.

Za izvor vode koji se nalazi u neposrednoj blizini manastira se vezuju brojna čuda, koja spadaju takođe u zanimljivosti ove Svetinje, a o čemu mogu čuti svi koji odluče da posete manastir Svete Petke Izvorske.
U posebnom kivotu glavne crkve se nalazi i čestica moštiju Prepodobne Mati Paraskeve, narodu znane kao Svete Petke.

Manastiri u Srbiji

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....