SLAVIMO SVETU PETKU TRNOVU: Da vam ne bi cele godine trnule ruke izbegavate danas ove stvari

0
642

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu Petku Trnovu, prepodobnu mučenicu Paraskevu koja je živela u drugom veku posle Hrista.

Sveta Perka Trnova poticala je iz hrišćanske porodice iz Rima. Kada su joj roditelji umrli siromašnima je razdelila sve bogatstvo koje su joj ostavili i zamonašila se.

sveta petka trnova 2

U to vreme i dalje je bilo zabranjeno propovedanje hrišćanstva, pa je Sveta Petka bila optužena caru Antoniju Piju.
Međutim, izašavši pred njega, uspela je da ga preobrati u hrišćansku veru. Car se, zatim, krstio, a ona je nastavila da propoveda hrišćanstvo i u drugim krajevima.

Pročitajte i  OBELEŽAVAMO TREĆI NAJVEĆI PRAZNIK KOD SRBA: Evo zašto na Svete Trojice treba zatražiti OPROST svih grehova

Više puta je bila zatvarana i mučena zbog propovedanja hrišćanstva. Po naređenju cara Tarasija Sveta Petka je posečena mačem oko 140. godine.
Njene mošti su, zatim, prebačene u Carigrad.
Sveta Petka Trnova spada u nepokretne praznike i uvek se slavi 8. avgusta po gregorijanskom kalendaru (26. jula po julijanskom).

Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru, ali je u srpskom narodu izuzetno poštovan.

Pročitajte i  Mošti SRBINA iz 580. godine u kapeli kosturnici manastira Svete Katarine na Sinaju: Starac Stefan počiva na počasnom mestu u staklenom kovčegu! Evo i zašto (FOTO)

Mnoga narodna verovanja su vezana za ovaj praznik, a ove stvari nikako ne bi trebalo da radite, da vam ruke ne trnu tokom cele godine!

Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.
Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove.
Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.

Pročitajte i  Mudre misli: Pouke koje nam je ostavio patrijarh Pavle nam pomažu da budemo bolji hrišćani

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime