Цењени дипломата и песник Милан Рaкић заслужно добија споменик у Мионици

0
648

До краја године песник Милан Ракић, пореклом Мионичанин добиће споменик у својој Мионици. За реализацију овог веома значајног пројекта, општина Мионица определила је око 2 милиона динара, а председник општине Бобан Јанковић потписао је уговор са ливницом „Примус БМЈ“ из Београда.

– Изузетно сам поносан што данас, у години када Мионица више него икада улаже у развој културе и унапређење културно-историјских вредности нашег места, могу да кажем да ће се Мионица ове године одужити великом песнику подизањем споменика. Наша је дужност да памтимо колико је од повратка у Србију, па до своје смрти Ракић учинио за нашу земљу и колико је допринео њеном развоју својом дипломатијом, али и колико ју је силовито бранио када је било потребно. Мионица чува сећање на славне претке – рекао је Јанковић.

Споменик ће бити постављен испред основне школе у Мионици која и носи назив српског књижевника и дипломате, а у Мионици се у сарадњи са Друштвом књижевника Србије додељује награда “Милан Ракић” за најбољу књигу поезије.

– Радили смо плански. Циљ нам је био да у потпуности реконструишемо основну школу и средњу школу у Мионици. Захваљујући подршци Владе Србије, то смо и успели. Издвојено је 338 милиона динара. Данас када је школа завршена и када наша деца похађају наставу у модерним кабинетима, време је да испред школе поставимо и споменик Милану Ракићу – истакао је Јанковић, који је додао да ће општина Мионица и у наредном периоду инвестирати у културу и образовање.

Милан Ракић рођен је 30. септембра 1876. године. Рођен је у Београду, али његови преци потичу из Мионице. Прадеда Милана Ракића је био Рака Тешић. По њему су и добили презиме Ракић. Рака је био обор кнез Ваљевске нахије, ког је касније Милош Обреновић именовао за попечитеља просвете. Та функција би се данас звала министар просвете. Од тог семена развија се лоза изузетних потомака, који су задужили Мионицу и Србију.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име