Veliki pesnik i diplomata Milan Rakić potomak slavnih predaka iz Mionice

0
1194

Milan Rakić, naš poznati pesnik, diplomata i konzul, član Srpske kraljevske akademije vodi poreklo iz Mionice. Potomak je slavnih predaka koji su ostavili veliki pečat ne samo na mionički kraj, već i na celu Srbiju.

Iako Milan Rakić nije rođen u Mionici, već u Beogradu, uvek je sa ponosom isticao svoje poreklo i Mionicu doživljavao kao mesto svog rođenja.

Porodica Rakić svoje poreklo vodi od kneza valjevske nahije i kneza kolubarske kneževine valjevske nahije i popečitelja (ministra) prosvete Rake Tešića.

Knez Raka Tešić (1773-1823)

Veliki knez Raka Tešić bio je popečitelj prosvete, knez valjevske nahije i knez kolubarske kneževine valjevske nahije. Rođen je 1773. godine u Mionici. Raka Tešić je od svoje dvanaeste do dvadesete godine živeo u Sarajevu gde je učio sarački zanat, popularni zanat tog doba za izradu predmeta od kože. Bio je proslavljeni učesnik Prvog i Drugog srpskog ustanka nakon kojih je dobio starešinstvo nad 10 sela.

1815.godine imenovan je za kneza kolubarske kneževine valjevske nahije i obor-kneza veljevske nahije. Kada se obrazovalo Popečiteljstvo prosvete, valjevski knez Raka Tešić, je postavljen za popečitelja, kako su se ut om periodu nazivali ministri.

Knez Raka Tešić je umro 26. decembra 1823. godine u svojoj rodnoj Mionici. Sahranjen je u Ribnici, u blizini Mionice. Imao je ćerku Anu i tri sina, Nikolu, Velimira i Jevrema.

Major Nikola Rakić

Nikola Rakić je bio jedan od naslednika kneza Rake Tešić. Knjaz Miloš Obrenović ga je 12. marta 1839. godine postavio na mesto načelnika kolubarskog sreza.

Rakić je sa svoje funkcije smenjen po usmenom naređenju Tome Vučića Perišića, srpskog vojskovođe Prvog i Drugog srpskog ustanka.  Bilo je poznato da je major Rakić bio pristalica Obrenovića, i istragom koja je sprovedena utvrđeno je da je bio simpatizer učesnika Katanske bune, pobune koja se organizovala u Šapcu sa ciljem da se sa vlasti skloni knez Aleksandar Karađorđević. Njegov plan je bio da se sa 500 Kolubaraca pridruži Katanima u Mionici. Osuđen je na doživotnu robiju, ali je nakon dve godine, 1846. pomilovan.

Nikola Rakić je umro 3.aprila 1854.godine, sahranjen je u Ribnici, kao i njegov otac, Raka Tešić.

Jevrem Rakić (1818-1879)

Drugi sin kneza Rake Tešića, Jevrem Rakić rođen je 1818.godine u Mionici. Od 1844.godine je radio kao pisar u Mionici, nakon čega je postavljen za sreskog načelnika Mionice. 1862.godine je premešten u Šabac, takođe na mesto sreskog načelnika.

Ono po čemu mioničani posebno pamte Jevrema Rakića je činjenica da je zajedno sa Svetozarom Nenadovićem podigao crkvu u Mionici.

Jevrem je imao četiri ćerke, Ljubicu, Jelku, Jelenu i Persidu i sina Dimitrija Mitu Rakića. Umro je u Šapcu 1879. godine gde je i sahranjen.

Dimitrije Mita Rakić (1846-1890)

Dimitrije Mita Rakić, naš proslavljeni ekonomista, političar, prevodilac, srpki književnik i ministar, rođen je 15.okotobra 1846.godine u Mionici. Osnovnu školu je pohađao u Ribnici nadomak Mionice, a gimnaziju i studiranje završio je na Visokoj školi u Beogradu. Svoju bogatu karijeru je započeo kao urednik političkog lista „Vreme“. U periodu od 1876. do 1879. godine, radio je u Ministarstvu finansija. 1888. godine je postavljen za ministra finansija u kabinetu Nikole Hristića, ali je nakon samo nekoliko meseci podneo ostavku na tu funkciju.

Pored pisanja književnih dela i ekonomskih rasprava, preveo je različita dela sa više stranih jezika: ruskog, francuskog, nemačkog i engleskog.

Bio je oženjen Anom, sa kojom je dobio dve ćerke, Milicu i Ljubicu i sina, našeg proslavljenog pesnika i diplamatu, Milana Rakića.

Milan Rakić (1876-1938)

Milan Rakić je rođen u Beogradu 1876. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Svoje studije je završio na Pravnom fakultetu u Francuskoj nakon kojih se vratio u Srbiju i ušao u diplomatsku službu. Za Rakića se kaže da je jedan od stubova srpske poezije. Sa prvim pesmama koje je napisao javio se u „Srpski književni glasnik“ 1902. godine. Nakon toga je objavio još tri zbirke pesama (1903. 1912. i 1924. godine) koje je književna kritika i publika pozdravila sa velikim oduševljenjem. Nije napisao mnogo, ukupno oko pedeset pesama, i nažalost, veoma rano je presatao da piše.

U čast Milana Rakića ustanovljena je prestižna pesnička nagrada “Milan Rakić” koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Mionica danas, kroz brojne manifestacije i događaje, slavi i obeležava ime i delo proslavljenog pesnika i diplomate Milana Rakića.

Jedna od najvažnijih manifestacija koja je posvećena ovom velikanu je „Tragovima pesnika i diplomate Milana Rakića“ koja se svake godine održava 30. septembra, na dan njegovog rođenja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime