Ministarka zaštite životne sredine u poseti Mionici: Obišla prvu toplanu koja u potpunosti radi na biomasu

0
318

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, juče je posetila opštinu Mionica i tom prilikom obišla prvu toplanu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu. Ministarka je došla pred realizaciju treće faze projekta – priključenja domaćinstava na potpuno ekološki sistem grejanja. Ona je tokom posete sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala o svim benefitima korišćenja biomase, kao i mogućnostima korišćenja iskustava iz Mionice koje bi se mogle primieniti u drugim opštinama.

Janković je informisao ministarku da je Mionica smanjila troškove grejanja sa 23 na devet miliona dinara, po grejnoj sezoni, a da se emisija štetnih gasova svela na nulu.

– Izuzetno sam zadovoljna onim što sam videla u Mionici. To je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave. Obnovljivi izvori energije predstavljaju energetsku budućnost, a ujedno obezbeđuju i visok stepen zaštite prirodne sredine. A biomasa može predstavljati ozbiljan ekonomski i energetski kapacitet. Vlada Srbije je maksimalno posvećena ekološkim procesima. I u budućnosti ćemo sve više insistirati na upotrebi obnovljivih izvora energije – rekla je ministarka Vujović.

Gradska toplana na biomasu počela je sa radom krajem 2019. godine, a do sada su kroz realizaciju prve dve faze projekta priključene javne ustanove, kao i nekoliko stambenih objekata. Poslednja odnosno treća faza, koja se nalazi u procesu sporovođenja, podrazumeva povezivanje i ostalih domaćinstava.

– Mionca se nalazi u srcu Srbije. Našim građanima priroda znači život. I zato će Mioničani biti prvi građani Srbije koji će imati 100 odsto ekološko grejanje. Zdrava životna sredina je jedan od najvažnijih strateških ciljeva naše opštine. Na konferenciji o klimatskom promenama, održanoj u Hajdelbergu 2019. godine zaključeno je da lokalne samouprave moraju biti nosioci aktivnosti koje omogućavaju uspostavljanje sistema očuvanja i zaštite životne sredine. I mi, uz podršku Vlade Srbije predano radimo na tome – izjavio je Janković.

Opština Mionica je prva u Srbiji izgradila i pustila u pogon ovakvu vrstu toplane gde je emisija štetnih gasova jednaka nuli zbog goriva koje se koristi. Smanjena je koncentracija aerozagađenja, a značajno poboljšan kvalitet vazduha što Mionicu čini jednom od najodrživijih opština, kada je reč o zaštiti životne sredine.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime