Министарка заштите животне средине у посети Мионици: Обишла прву топлану која у потпуности ради на биомасу

0
428

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, јуче је посетила општину Мионица и том приликом обишла прву топлану у Србији која у потпуности ради на биомасу. Министарка је дошла пред реализацију треће фазе пројекта – прикључења домаћинстава на потпуно еколошки систем грејања. Она је током посете са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем разговарала о свим бенефитима коришћења биомасе, као и могућностима коришћења искустава из Мионице које би се могле примиенити у другим општинама.

Јанковић је информисао министарку да је Мионица смањила трошкове грејања са 23 на девет милиона динара, по грејној сезони, а да се емисија штетних гасова свела на нулу.

– Изузетно сам задовољна оним што сам видела у Мионици. То је пример који треба да следе и друге локалне самоуправе. Обновљиви извори енергије представљају енергетску будућност, а уједно обезбеђују и висок степен заштите природне средине. А биомаса може представљати озбиљан економски и енергетски капацитет. Влада Србије је максимално посвећена еколошким процесима. И у будућности ћемо све више инсистирати на употреби обновљивих извора енергије – рекла је министарка Вујовић.

Градска топлана на биомасу почела је са радом крајем 2019. године, а до сада су кроз реализацију прве две фазе пројекта прикључене јавне установе, као и неколико стамбених објеката. Последња односно трећа фаза, која се налази у процесу споровођења, подразумева повезивање и осталих домаћинстава.

– Мионца се налази у срцу Србије. Нашим грађанима природа значи живот. И зато ће Мионичани бити први грађани Србије који ће имати 100 одсто еколошко грејање. Здрава животна средина је један од најважнијих стратешких циљева наше општине. На конференцији о климатском променама, одржаној у Хајделбергу 2019. године закључено је да локалне самоуправе морају бити носиоци активности које омогућавају успостављање система очувања и заштите животне средине. И ми, уз подршку Владе Србије предано радимо на томе – изјавио је Јанковић.

Општина Мионица је прва у Србији изградила и пустила у погон овакву врсту топлане где је емисија штетних гасова једнака нули због горива које се користи. Смањена је концентрација аерозагађења, а значајно побољшан квалитет ваздуха што Мионицу чини једном од најодрживијих општина, када је реч о заштити животне средине.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име