Мионица – бисер западне Србије: Живописна варошица коју краси прелепа природа, историјске личности и најбоља шљивовица

0
630

Мионица се налази у западном делу наше земље, на 70-ак километара од главног града, а свега 20 километара од Ваљева.  Кроз њу тече река  Рибница која се простире од огранака Маљена и Сувобора на северу па све до десне обале Колубаре. Мионица се територијално  граничи са општинама Љиг, Лајковац, Ваљево, Горњи Милановац и Пожега. Има укупно 36 насељених места у којима живи око 17.500 становника,  док у самој варошици, која уједно представља  културни, политички и привредни центар општине, живи преко 3000 становика.

Најпознатија  мионичка села су Струганик, Санковић, Маљевић, Команице, Мушић, Толић, Осеченица, Радобић и Вртиглав.

Мионица

Због природних блага и лепота које Мионица поседује са поносом носи епитет – бисер западне Србије. Богатом туристичком пунудом коју има, ова општина сваке године повећава број туриста који из свих крајева наше земље, али и ван њених граница, долазе да уживају у свим благодетима које им она пружа. Бања Врујци, бања Лепеница, кућа Живојина Мишића, Спомен парк Рибница, цркве и манастири су само некa од места које улепшавају ову варошицу. Мионички крај је поред раскошних природних пејзажа познат и  по најбољој шљивовици и гостопримству њених суграђана.

Pročitajte i  Мионица ће ове године бити домаћин јубиларне 60. по реду међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“

Проглашење Мионице за варошицу

Средином 19. века Мионица је постала центар Колубаре и седиште Колубарског среза. То је био период када је дошло до великог економског развоја Мионице. Први становници су били угоститељи, занатлије и трговци. У то време, локалне власти  су улагале све напоре да убеде државне власти да се њиховој Мионици додели статус варошице. Мионичани су свој први захтев за проглашење Мионице за варош поднели Министарству унутрашњих дела кнежевине Србије 1877. године, а затим поново 1891. године. Оба захтева су од стране државне власти била одбијена. Свој велики циљ су остварили у јануару 1895. године када је указом краља Александра Обреновића Мионица проглашена за варош.

Стара Мионица

Упознајте Мионицу кроз њену богату туристичку понуду

  1. Најпознатије село у мионичком крају је Струганик, где је одрастао и живео велики војсковођа Живојин Мишић. Данас, родна кућа Живојина Мишића представља споменик наше културно-историјске прошлости. Кућа је законом заштићена 1974. године и представља културно добро од великог значаја. У кући Живојина Мишића је на хронолошки начин представљено његово порекло, детињство, школовање, одрастање, његова богата војна каријера, где је наравно, акценат стављен на Први светски рат и Колубарску битку.
  2. Бања Врујци спада у најмлађе бање наше земље, мада се о лековитости воде и блата из овог краја прича већ вековима уназад. Бања Врујци је последњих година популарно место јер се у њу не долази само због лечења, већ и због богатог садржаја који нуди. Током летњег периода, ово чаробно место окупља велики број посетилаца који се расхлађују и уживају у чистим базенима који су пуњени термалном водом чија је температура у просеку око 28 степени.
  3. Спомен парк Рибница представља оазу лепоте и нетакнуте природе који је законом заштићен 1974. године. У оквиру Спомен парка Рибница су: Рибничка пећина, Шалитрена пећина, река Рибница, Црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу и 13 стабала липе.
  4. Најлешпи украс самог центра Мионице је црква Вазнесења Господњег која је саграђена за време владавине кнеза Александа Карађорђевић. Црква је грађена по узору на цркве које су се у то време подизале у Војводини, са елементима барока и касног класицизма. Ова прелепа грађевина је сврстана међу значајне споменике српског касног класицизма.

Велики број манифестација се у току године организује на територији општине Мионица, међу којима је најпознатија и најатрактивнија манифестација  „Мишићеви дани“ која се сваке године одржава у јулу месецу, у част великог војсковође Живојина Мишића.

Pročitajte i  Дунавска Атлантида код Кладова: Мистерија потопљеног острва Ада Кале

Постоји много разлога због којих треба да упознате цео мионички крај и истражите све његове лепоте.

Трг војводе Живојина Мишића
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име