Tradicija koja traje od vremena Živojina Mišića: Mionica ponosno neguje bratske odnose sa Rusijom

Srbija je vekovima istorijski vezana za Rusiju, ali i sama Mionica pamti događaje koji je vezuju za ovu veliku pravoslavnu zemlju i održava to prijateljstvo i dan danas.

Povodom predstojeće posete ruske delegacije opštini Mionica, koja će trajati od 15. do 18. maja ove godine,  podsetićemo se nekih događaja iz istorije dva prijateljska naroda, ruskog i srpskog.

Prijateljstvo vojvode Živojina Mišića, junaka mioničkog kraja i cela Srbije, sa ruskim majorom Kirjejevim

Vojvoda Živojin Mišić u svojoj knjizi „Moje Uspomene”, opisao je svoje prijateljstvo sa ruskim majorom Nikolom Kirjejevim , tokom srpsko-turskih ratova.  Još kao pitomac vojne akademije Živojin Mišić učestvovao je u srpsko-turskom ratu (1876-1878) i borio se pod komandom ruskog majora Kirjejeva. Major Nikola Kirjejev poticao je iz ruske plemićke porodice i kao pristalica panslavističkih ideja, došao je u Srbiju da se, kao dobrovoljac, bori protiv Turaka. Cilj je bio da se digne narodni ustanak u Bugarskoj, pa su se Mišić i Kirjejev prvi put sreli u jednom bugarskom selu. Mišić je u svojoj biografiji opisao izgled majora kao visokog, krupnog čoveka sa gustim brkovima, uz napomenu da je u sebi imao nečeg otmenog i veoma prijatnog. Živojin Mišić u svojim memoarima piše: „Celokupnom svojom pojavom i lepim manirima predstavljao je otmenog gospodina. Redovno je nosio crvenu svilenu košulju, bele pantalone a na nogama nekakve visoke čizme francuskog laka, čak preko kolena. Primio me je neobično ljubazno”.

Ruski major Kirjejev i srpski vojvoda Mišić

Pre smrti major Kirjejev rekao je Mišiću da bi voleo da nakon rata pođe sa njim u Rusiju i tamo završi njihovu Vojnu akademiju. Nažalost, njihovo prijateljstvo završilo se pogibijom majora na bojnom polju, ali ga je vojvoda sačuvao od zaborava opisujući ga u svojim memoarima.

Vojvoda Mišić opisuje smrt svog prijatelja: „ …kao nekakav hrast, posrnu ovaj gorostas i uzviknu: Držite se braćo!”.

Posle ovog rata, Živojin Mišić je svoje školovanje nastavio u Beogradu, a godinama kasnije njegov najmlađi sin Vojislav pohađao je vojnu akademiji u Rusiji i bio očevidac građanskog rata tokom Oktobarske revolucije.

Čestitke ruskog cara i glavnokomandujućeg ruske vojske upućene Srbiji nakon Kolubarske bitke

U jeku slave nakon čuvene Kolubarske bitke i pobede nad austrougarskom vojskom, stizala su u Srbiju pisma i telegrami podrške iz celog sveta. Među njima i čestitka Ruskog cara Nikolaja II, regentu Aleksandru: „Stigla mi je dobra vest o pobedi koju je hrabra srpska vojska održala nad našim zajedničkim neprijateljem. Punim srcem radosti čestitam Vašem Visočanstvu taj veliki uspeh.”

Ruski car Nikolaj II i regent Aleksandar I Karađorđević

Telegram glavnokomandujućeg ruske vojske i velikog kneza Nikolaja Nikolajevića glasio je ovako: „Sa oduševljenjem čestitam u ime cele ruske vojske i u ime svoje junačkoj bratskoj srpskoj vojsci veliku pobedu i poraz Austrijanaca. Neka vam pomogne Bog i blagoslovi dalje podvige i uspeh.”

Takođe, vesti o slavnoj pobedi srpske vojske prenosila je i svetska štampa, Rusko slovo”, plan srpske protivofanzive uporedilo je sa Napoleonovim planom u bici kod Austerlica.

Savremeni odnosi i bratimljenje Mionice i Kaluške opštine

I u novije vreme programska orjentacija opštine Mionica usmerena je na održavanje veza sa Rusijom kroz kulturne, obrazovne i privredne delatnosti.
Saradnja je nastavljena kroz bratimljenje opština, pa je tako 6. jula 2017. godine potpisan sporazum o bratimljenju Mionice i Kaluške opštine, Dzeržinske oblasti u Rusiji. Sporazum su potpisali predsednik opštine Mionica Boban Janković i predsednik opštine Dzerženske oblasti Andrej Pičugin.

Čestitanje nakon potpisivanja memoranduma o bratimljenju, Boban Janković i Andraj Pičugin

Organizovana su i studijska putovanja mioničkih vukovaca u Rusiju, pa je tako grupa đaka 2007. godine božićne praznike provela u Moskvi, upoznajući se pritom sa svim lepotama i znamenitostima ove svetske metropole. Takođe 2003. godine, vukovci su boravili na nagradnom putovanju u Sankt Peterburgu.

U domenu kulturne saradnje treba spomenuti učešće umetnika iz Rusije u okviru „Mišićevih dana“. Tako je 1995. godine u Mionici gostovao Kozački duvački orkestar a 2001. godine održan je koncert Galine Kostove.

Predstojeća poseta ruske delegacije Mionici

Planirana poseta ruske delegacije iz Derzinske oblasti trajaće od 15. do 18. maja ove godine. Programom je predviđeno da gosti iz Rusije obiđu kulturno-istorijske znamenitosti i fabrike koje posluju u Mionici i okolini. Zvaničnici opštine Mionica nastaviće tradiciju prijateljskih odnosa i potrudiće se da ih dostojno dočekaju u skladu sa našom kulturom gostoprimstva.