Традиција која траје од времена Живојина Мишића: Мионица поносно негује братске односе са Русијом

0
1433

Србија је вековима историјски везана за Русију, али и сама Мионица памти догађаје који је везују за ову велику православну земљу и одржава то пријатељство и дан данас.

Поводом предстојеће посете руске делегације општини Мионица, која ће трајати од 15. до 18. маја ове године,  подсетићемо се неких догађаја из историје два пријатељска народа, руског и српског.

Пријатељство војводе Живојина Мишића, јунака мионичког краја и цела Србије, са руским мајором Кирјејевим

Војвода Живојин Мишић у својој књизи „Моје Успомене”, описао је своје пријатељство са руским мајором Николом Кирјејевим , током српско-турских ратова.  Још као питомац војне академије Живојин Мишић учествовао је у српско-турском рату (1876-1878) и борио се под командом руског мајора Кирјејева. Мајор Никола Кирјејев потицао је из руске племићке породице и као присталица панславистичких идеја, дошао је у Србију да се, као добровољац, бори против Турака. Циљ је био да се дигне народни устанак у Бугарској, па су се Мишић и Кирјејев први пут срели у једном бугарском селу. Мишић је у својој биографији описао изглед мајора као високог, крупног човека са густим брковима, уз напомену да је у себи имао нечег отменог и веома пријатног. Живојин Мишић у својим мемоарима пише: „Целокупном својом појавом и лепим манирима представљао је отменог господина. Редовно је носио црвену свилену кошуљу, беле панталоне а на ногама некакве високе чизме француског лака, чак преко колена. Примио ме је необично љубазно”.

Руски мајор Кирјејев и српски војвода Мишић

Пре смрти мајор Кирјејев рекао је Мишићу да би волео да након рата пође са њим у Русију и тамо заврши њихову Војну академију. Нажалост, њихово пријатељство завршило се погибијом мајора на бојном пољу, али га је војвода сачувао од заборава описујући га у својим мемоарима.

Војвода Мишић описује смрт свог пријатеља: „ …као некакав храст, посрну овај горостас и узвикну: Држите се браћо!”.

После овог рата, Живојин Мишић је своје школовање наставио у Београду, а годинама касније његов најмлађи син Војислав похађао је војну академији у Русији и био очевидац грађанског рата током Октобарске револуције.

Честитке руског цара и главнокомандујућег руске војске упућене Србији након Колубарске битке

У јеку славе након чувене Колубарске битке и победе над аустроугарском војском, стизала су у Србију писма и телеграми подршке из целог света. Међу њима и честитка Руског цара Николаја II, регенту Александру: „Стигла ми је добра вест о победи коју је храбра српска војска одржала над нашим заједничким непријатељем. Пуним срцем радости честитам Вашем Височанству тај велики успех.”

Руски цар Николај II и регент Александар I Карађорђевић

Телеграм главнокомандујућег руске војске и великог кнеза Николаја Николајевића гласио је овако: „Са одушевљењем честитам у име целе руске војске и у име своје јуначкој братској српској војсци велику победу и пораз Аустријанаца. Нека вам помогне Бог и благослови даље подвиге и успех.”

Такође, вести о славној победи српске војске преносила је и светска штампа, Руско слово”, план српске противофанзиве упоредило је са Наполеоновим планом у бици код Аустерлица.

Савремени односи и братимљење Мионице и Калушке општине

И у новије време програмска орјентација општине Мионица усмерена је на одржавање веза са Русијом кроз културне, образовне и привредне делатности.
Сарадња jе настављена кроз братимљење општина, па је тако 6. јула 2017. године потписан споразум о братимљењу Мионице и Калушке општине, Дзержинске области у Русији. Споразум су потписали председник општине Мионица Бобан Јанковић и председник општине Дзерженске области Андреј Пичугин.

Честитање након потписивања меморандума о братимљењу, Бобан Јанковић и Андрај Пичугин

Организована су и студијска путовања мионичких вуковаца у Русију, па је тако група ђака 2007. године божићне празнике провела у Москви, упознајући се притом са свим лепотама и знаменитостима ове светске метрополе. Такође 2003. године, вуковци су боравили на наградном путовању у Санкт Петербургу.

У домену културне сарадње треба споменути учешће уметника из Русије у оквиру „Мишићевих дана“. Тако је 1995. године у Мионици гостовао Козачки дувачки оркестар а 2001. године одржан је концерт Галине Костове.

Предстојећа посета руске делегације Мионици

Планирана посета руске делегације из Дерзинске области трајаће од 15. до 18. маја ове године. Програмом је предвиђено да гости из Русије обиђу културно-историјске знаменитости и фабрике које послују у Мионици и околини. Званичници општине Мионица наставиће традицију пријатељских односа и потрудиће се да их достојно дочекају у складу са нашом културом гостопримства.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име