Odobren projekat međunarodne razmene učenika: Mionički srednjoškolci putuju u Poljsku

0
466

Na konkursu Evropske komisije u okviru programa „Erazmus +“ razmene učenika u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, Srednjoj školi „Mionica“ je odobren projekat „Novi izazovi“. Projektom je predviđen boravak 14 učenika i 5 nastavnika u trajanju od dve nedelje u Poljskoj u regionu Gornje Šleske. Ova oblast  je poznata po veoma razvijenom turizmu i ugostiteljstvu i velikom broju hotela i restorana.

Uspostavljen je dogovor sa predstavnicima jednog velikog školskog centra u Poljskoj, koji se sastoji od tri tipa škola srednje, gimnazije, srednje tehničke i srednje turističko-ugostiteljske škole. U ovom centru, mionički učenici i nastavnici bi  imali priliku da tokom dve nedelje boravka učestvuju u realizaciji teorijske i praktične nastave, budu deo profesionalnih obuka. Imali bi priliku da posete veliki broj hotela i restorana, turističih organizacija,kulturno istorijskij znamenitosti, rudnike soli i sreba, muzeje i crkve.

Pročitajte i  Svečana akademija u Mionici u čast Žarka Milanovića: Najtalentovaniji učenici na poklon dobili violine

-Na lestvici uspeha svakog dana se penjemo stepenicu po stepenicu više. Nakon uspešno proslavljenog jubileja – desetogodišnjice od osnivanja škole, festivala „Mionica Gastrofest“ i upisa nove generacije učenika, sada krećemo putem međunarodne saradnje i realizacije Evropskog razvojnog plana škole čije je strateško opredeljenje otvaranje ka Evropi i upoznavanje evropskih obrazovnih sistema-naglašava direktorka Srednje škole „Mionica“ Katarina Čarapić.

Pročitajte i  Mionica: U toku su radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke

Prema njenim rečima, prilikom ocenjivanja predloga projekta spoljni ocenjivači su istakli da je predlog zadovoljio sve potrebne kriterijume, odnosno detaljno je opisano šta će se raditi tokom svih ključnih projektnih faza.  Precizno su definisane uloge svih ključnih aktera u projektu i zaključili su,  citiramo: „Jedan od najznačajnijih efekata ogleda u činjenici da je ova mobilnost u skladu sa razvojnom strategijom opštine Mionica koja strateški želi da se fokusira na intenzivniji razvoj svojih turističkih potencijala, pa bi u tom smislu internacionalizacija ove srednje škole (a jedine na ovoj teritoriji) i razvoj kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva bila od velikog značaja.“

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime