Mionički trg obasjan ljubičastom svetlošću u znak podrške prevremeno rođenim bebama

0
535

Svake godine u svetu prevremeno se rodi 15 miliona  beba, u Srbiji 4000 beba godišnje odnosno 11 svakog dana. Put kojim  prolaze  je put borbe i neizvesnosti.  Svuda u svetu ovaj dan se obeležava sa ciljem da se pruži podrška malim herojima i njihovim roditeljima. Simbol prevremeno rođenih beba je ljubičasta boja jer asocira na ljubičasti odsjaj  inkubatora, mesta u kojem provode svoje prve mesece života. Kao vid podrške, u gradovima širom sveta osvetljavaju se ljubičastom bojom  zgrade, mostovi, sportske hale i drugi objekti, a takođe se organizuju i brojne aktivnosti (tribine, radionice, besplatni pregledi i dr.), sa ciljem da se probudi svest o ovom problemu.

U Srbiji od 2011. godine postoji Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „ Mali div“, koje su osnovali roditelji prevremeno rođene dece uz blisku sardnju i podršku zdravstvenih stručnjaka. Udruženje uživa podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn infants- EFCNI).

Pročitajte i  Trojica sinova vojvode Mišića: Tragična sudbina junaka, potomaka velikog vojvode

Pored ljubičaste boje, simbol prevremeno rođene dece je i niz od deset dečijih čarapica od kojih jedna najmanja, simbolizuje prevremeno rođenu bebu.

Pod pokroviteljstvom i uz podešku Opštine Mionica , 17. I 18. novembra organizovaće se niz aktivnosti u cilju obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime