Мионички трг обасјан љубичастом светлошћу у знак подршке превремено рођеним бебама

0
616

Сваке године у свету превремено се роди 15 милиона  беба, у Србији 4000 беба годишње односно 11 сваког дана. Пут којим  пролазе  је пут борбе и неизвесности.  Свуда у свету овај дан се обележава са циљем да се пружи подршка малим херојима и њиховим родитељима. Симбол превремено рођених беба је љубичаста боја јер асоцира на љубичасти одсјај  инкубатора, места у којем проводе своје прве месеце живота. Као вид подршке, у градовима широм света осветљавају се љубичастом бојом  зграде, мостови, спортске хале и други објекти, а такође се организују и бројне активности (трибине, радионице, бесплатни прегледи и др.), са циљем да се пробуди свест о овом проблему.

У Србији од 2011. године постоји Удружење родитеља превремено рођене деце „ Мали див“, које су основали родитељи превремено рођене деце уз блиску сардњу и подршку здравствених стручњака. Удружење ужива подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади (European Foundation for the Care of Newborn infants- EFCNI).

Поред љубичасте боје, симбол превремено рођене деце је и низ од десет дечијих чарапица од којих једна најмања, симболизује превремено рођену бебу.

Под покровитељством и уз подешку Општине Мионица , 17. И 18. новембра организоваће се низ активности у циљу обележавања Светског дана превремено рођене деце.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име