Monah Arsenije o ljubomori: Ona vuče korene iz jednog ozbiljnog psihičkog poremećaja

0
1463
Izvor: Jutjub

Monah Arsenije Jovanović starešina je manastira Ribnica, u blizini Mionice, posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ljudi govore da on nije običan monah jer su njegovi mudri saveti posledica iskustva grešnog života koji je vodio dok se nije sreo sa pravoslavljem. Danas je monah Arsenije jedan on najuticajnijih predstavnika Srpske pravoslavne crkve na društvenim mrežama. Sudeći po komentarima njegovih pratilaca, monah Arsenije zaista pomaže ljudima u teškim situacijama. Slušajući monaha Arsenija neće vam biti potrebni ni psihijatri ni psiholozi jer je pravoslavlje vrhunska psihoterapija.

U jednom od svojih govora, koje možete naći na društvenim mrežama, monah Arsenije je govorio  o problemu koji sve više muči ljude, a to je ljubomora.

“Ona vuče korene jednog ozbiljnog psihičkog poremećaja koji se u psihijatriji naziva paranoidna šizofrenija. Čovek tada veruje da neko njemu čini nešto loše ciljano i skriveno, ili da su svi protiv njega. Ljubomora zvuči bezazlenije, ali vuče korene odatle. Kada smo ljubomorni, podozrevamo, unapred konstruišemo… Čovek sumnja, tada ima neki vid halucinacije. Ti vidiš kako tebe žena vara, kako odlazi sa drugim. To je ozbiljan duševni poremećaj”, upozorio je on.

Pročitajte i  Samo 1 čen belog luka čini čudo za vaš organizam: Evo šta sve leči i kako ga treba konzumirati

Monah Arsenije tvrdi da je i najmanja ljubomora odraz nemanja iskrenosti i poverenja u odnosima sa našim bližnjima.

“Kad god imamo neki problem, treba da ga rešavamo razgovorom. Ne smemo to da potiskujemo jer jednog dana izbija u strašne stvari, zato je tu ispovest, razgovor. Tu imamo posla sa demonom ljubomore. To nije prava ljubav, već demonska – objasnio je.
Starešina manastira posvećenog Svetim Apostolima Petru i Pavlu naglašava i da se u našem narodu ne kaže bez razloga “ljubomoran ko pas”.

Pročitajte i  "IMAM 36 GODINA I HOĆU DA RODIM DETE ZA SEBE": Kad je to čuo, sveštenik ostao užasnut! Evo zašto NIJE HTEO DA JOJ DA BLAGOSLOV

” Ipak, psima je to urođeno, kao što su lisice lukave. Bog je dao te osobine životinjama da mi vidimo da su to životinjske osobine i da ne treba da se poistovećujemo sa njima. Moramo da se borimo protiv tih animalnih osobina, a to ćemo da uradimo uz božju pomoć “, istakao je.

Otac Arsenije objašnjava i kako da se izborimo sa tim demonima.

“Moramo da se bavimo trezvoumljem, da se stalno treznimo, da budemo budni, da stalno vodimo računa o tome kako se ponašamo, šta je u meni, kako gledam na drugog čoveka. Bićemo svesni kako posmatramo svoje bližnje, svoju decu, ženu… A ako ja sve češće u svojoj glavi iskonstruišem da je ona sa nekim drugim, ja ću da se trgnem na vreme, da se ispovedim, dobiću pouku kako da se izborim sa time”, naveo je, pa dodao: “I ja sam bio ljubomoran, imao sam devojke, nekada davno. To je mene namučilo. Taj demon je morio mene, meni je zagorčavao život, a ne toj drugoj osobi zbog koje sam bio ljubomoran. Moramo da se trgnemo, da shvatimo da na taj način činimo veliki greh prema ljubavi”, zaključio je otac Arsenije Jovanović.

Pročitajte i  Kako je Tito uz pomoć Vatikana organizovao rušenje Njegoševe kapele? Ovako je prekršen poslednji amanet Svetog Vladike

Ostale besede oca Arsenija Jovanovića možete poslušati i na zvaničnom You Tube kanalu manastira Ribnica 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime