5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта

500 грама шећера
500 грама млевених ораха
1 – 2 шоље воде
1 кашика какао праха
ружичаста боја

За глазуру:
150 грама шећера
100 грама какаа
2 врсте џема, по жељи

Укувати шећер са водом па додати орахе и кувати док се све добро не згусне. Скинути са ватре и масу поделити на три дела. Први део обојити какао прахом, други део нека остане бео, трећи обојити ружичастом бојом. Сто поквасити водом и изручити сва три дела торте па их растањити. Први лист, црни, премазати пекмезом. Други лист ставити преко и намазати другом врстом пекмеза. Трећи лист ставити преко па прелити глазуром од какаа коју треба направити овако: 150 грама шећера и 100 грама какаа. У шећер сипати мало воде па густо укувати. Додати какао и измешати. Скинути са ватре и мешати варјачом док се глазуре не згусне.
Можете је украсити посним шлагом или целу прелити чоколадом.

 

Реформ торта – посна варијанта

650 грама млевених ораха
650 грама шећера
200 грама меда
18 кашика брашна
200 грама маргарина
6 штангли чоколаде за кување
6 кесица ванилин шећера
1, 5 кафена шоља киселе воде
1, 5 кафена шоља уља
1 прашак за пециво
2 кесе чоко пудинга
400 милилитара соја млека
100 грама менаж чоколаде

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Кора: помешати 230 грама млевених ораха, 230 грама меда, 230 грама шећера, киселу воду, 3 штангле чоколаде, 3 кесице ванилин шећера, уље, 18 кашика брашна и кашичицу прашка за пециво. Кору пећи на 180 степени око 20 мин (10 мин турбо рерне).

Фил: ушпиновати 450 грама шећера са мало воде, додати 450 грама млевених ораха и 3 штангле отопљене чоколаде. Фил прохладити и помешати са 200 грама маргарина, три кесице ванилин шећера + крем пудинг који смо већ умутили.

Корицу можете исецкати и помешати са филом. Све ставити у калуп. А може се и корица исећи на три дела и филовати. Када се торта стегне прелити чоколадом (100 грама). Торта треба да одстоји 48 сати пре служења.

 

Добош торта – посна варијанта

Коре:
150 грама шећера у праху,
250 грама брашна,
1/2 кашичице соде бикарбоне,
3 шољице меда,
3 шољице киселе воде.

Фил:
200 грама кристал шећера,
250 грама млевених ораха,
3 штангле растопљене чоколаде,
1 кесица ванилин шећера.

Розе фондан:
200 грама шећера у праху,
екстрат од малине

Коре: У посуду ставити 250 грама брашна, 150 грама шећера у праху, 3 шољице меда, 3 шољице киселе воде и 1/2 кашичице соде бикарбоне. Све ово добро промешати па од ове масе испећи три коре и премазати филом.

Pročitajte i  Из књиге "Болести душе" Николаја Пестова: Питања која ће вам открити да ли је ваше психичко здравље нарушено

Фил: Ушпиновати 200 грама кристал шећера са 1 чашом воде, додати 250 грама млевених ораха, 3 штангле растопљене чоколаде и 1 кесицу ванилин шећера, па све добро промешати и прохладити.

Филовану торту премазати розе фонданом. Фондан се прави на следећи начин: 200 грама шећера у праху умутити са пола чаше вруће воде, па додати неколико капи екстрата од малине.

 

Москва шнит торта

Ово су састојци за једну кору, а потребно је да направите две:
2 мале шољице (од 0,7 децилитра) шећера,
2 шољице киселе воде,
1 шољица уља, 1 кашика меда,
1 кашичица прашка за пециво, 2 кашике какао праха,
5 кашика млевених ораха, 250 г брашна.

За први фил: 1,3 литре сока од ананаса, 250 грама пудинга од ваниле, 10 кашика шећера, 2 децилитра сока од ананаса из конзерве, 250 грама маргарина, 150 грама прах шећера.

За други фил: 500 милилитара посне слатке павлаке.

Потребно је и следеће: 300 грама вишања, 1 конзерва ананаса.

Припрема: Све састојке за кору измешати кашиком и смесу излити у подмазан и брашном посут плех, па пећи кору на 200 степени 20 мин. На исти начин направити још једну кору. Кад се коре охладе пресећи их на пола да се добију укупно 4 коре.

За први фил ставити сок са шећером да проври, а пудинг размутити са соком из конзерве, па скувати фил. Кад се охлади сјединити га са претходно измућеним посним маргарином и прах шећером. За други фил измутити посну слатку павлаку. Вишње ставити у цедиљку да се оцеде.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Прву кору попрскати са соком које су пустиле вишње, премазати првим филом, поређати ананас, па премазати слатку павлаку. Ставити другу кору, попрскати је, затим нанети први фил, поређати све вишње, слатка павлака, попрскана трећа кора, први фил, ананас, слатка павлака, четврта кора. Целу торту премазати са првим филом, па преко премазати остатак слатке павлаке.

Жито торта

Кора:
250 грама меда,
пола флаше пива,
200 грама шећера,
300 грама брашна,
1 кесица соде бикарбоне.

Фил:
300 грама ораха,
300 грама шећера,
150 грама млевеног жита,
2 ванилин шећера,
мало струганог орашчића.

Измешати мед и пиво. Додати соду бикарбону, брашно и шећер и замесити тесто од кога испећи четири коре.
Укувати сируп од шећера и једне чаше воде, додати млевене орахе и млевено жито, ванилин шећер и мало струганог орашчића. Филовати сваку кору, целу торту намазати надевом и посути млевеним орасима.

 

Опанак, posnajela.rs

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...