Најдужи пешачки мост на Балкану који одузима дах: На најлепши начин спаја Сремску и Мачванску Митровицу

0
1077

Један од главних симбола Сремске Митровице је пешачки мост који је са својих 265,5 метара највећи мост не само у Србији, већ и на Балкану.

Ова јединствена грађевина носи име по Светом Иринеју који је био један од  хришћанских мученика који су у доба римског Сирмијума погубљени бацањем са тадашњег Артемидиног моста.

Мост се управо и налази на месту где је некада био староримски Артемидин мост који је у то доба био једна од највећих грађевина прекрасног Сирмијума, и спајао обе његове обале.

Pročitajte i  Почео је Госпојински пост: Ово су СТРОГА ПРАВИЛА којих се треба придржавати током 2 недеље

Градња моста Свети Иринеј који данас спаја Сремску и Мачванску Митровицу кренула је почетком деведесетих година прошлог века и трајала је од 1990. до 1993 године, да би на Видовдан, 28.06.1994. године званично пуштен у рад.

Идејни творац по чијем је пројекту мост изграђен је истакнути српски академик Никола Хајдин, а уједно спада у групу његових чувених мостова са косим затегама.

Pročitajte i  НАЈЛЕПШУ ЉУБАВНУ ПЕСМУ НА ГРЧКОМ НАПИСАО ЈЕ СРПСКИ ВОЈНИК: Певају је као велики хит, а настала је из трагичне љубави нашег "Солунца" и Гркиње
Мост Светог Иринеја који спаја Сремску и Мачванску Митровицу

Мост је саграђен на најужем делу Саве при њеном протоку кроз град где река прави лук који утиче на њено сужење. Баш због ове ситуације, средиште Сремске и Мачванске Митровице се налази баш на овом месту, што је омогућило изградњу ове велике грађевине.

Пуштање у рад овог моста олакшала је несметану комуникацију људи из једне у другу Митровицу.

Pročitajte i  Медвед јурио чувеног глумца на Старој планини: Спасила га српска полиција, а Бер Грилс им се ЈАВНО ЗАХВАЛИО

Пуне 23 године мост Светог Иринеја је носио титулу најдужег моста у Европи, али му је „трон“ одузео мост који је саграђен у Швајцарској 2017. године чија дужина износи 494 метра.

Мост Светог Иринеја представља туристичку сензацију коју обилазе сви посетиоци Сремске Митровице, и представља место где се праве најлепше фотографије за успомену.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име