Најмекша на свету: Рецепт за ЛИСНАТУ ПОГАЧУ која се топи у устима

0
866
Фото: Бакина кухиња

Потребни састојци:

300 мл млека
200 мл воде
1 кашика шећера
1 кашика соли
10 гр сувог квасца
50 мл уља
око 1 кг меког брашна ( утрошено 900 гр )
250 гр маргарина или маслаца
1 јаје

Припрема:

Маргарин или маслац одмах ставимо на залеђивање у замрзивач.

Загрејати млеко да буде топло па додати квасац, шећер и кашику брашна. Оставити да одстоји 10 минута, да квасац одради. После 10 минута додати брашна, па добро израдити варјачом или руком.

Додати воду, скоро сво уље, оставити мало за премазивање касније, со и још брашна па опет варајачом или руком добро израдити. Додавати затим постепено брашно све док се не умеси глатко тесто које се не лепи за руке. Тесто прелити преосталим уљем, покрити у посуди крпом па оставити око сат времена да одстоји.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

Надошло тесто истрести на радну површину, посути са мало брашна и благо премесити. Поделити на одокативно 5 једнаких делова. Сваки део обликовати у лоптицу. Обликовање би требало да траје кратко јер у супротном тесто ће опет постати жилавије и тврђе, па се неће лако развлачити. У том случају лоптице оставите 10 минута да одстоје, отпусиће.

Извадити маслац или маргарин и поделити га на 6 једнаких делова. Један део одвојити, требаће касније.

Свих 5 лоптица развучи у круг, отприлике пречника између 25 и 30 цм. 4 комадића маргарина искористити и нарендати на 4 теста која сте наслагали једно на друго. Тесто, маргарин, тесто, маргарин, тесто, маргарин, тесто маргарин. Преклопити петим делом теста па руком испритискати да све лепо “легне”.

Pročitajte i  Према старом веровању слике мртвих никако не смете чувати у кући: Ево и зашто!

Посути са доста брашна и горњу и доњу страну па оклагијом прво притискати тесто (видео) водоравно па усправно, окренути па поновити поступак. Тек онда развлачити тесто лево и десно и окретати га. Тесто развући више водоравно него усправно. Е, сад узети пети комадић маргарина или маслаца па га нарендати на целу површину теста па тесто увити у ролат. Одсећи крајеве, неких 5 – 6 цм и оставити, то ће бити средина погаче.

Сада исећи цео ролат оштрим ношем на колутове дебљине 1цм. Сваки исећени колут додатно руком обликовати. Узети шерпу пречника 26 цм, може и 28, па и 30цм и премазати са пола коцкице шестод дела маргарина који смо оставили.

Pročitajte i  Називали га "ђавоље семе" и "католичка подвала": Карађорђе батинама натерао Србе да прихвате кромпир

Послагати колутове у круг тако што сваки следећи належе на половину претходног. У средину ставити два краја која сте одсекли раније и неколико најмањих колутова који су вам преостали. Оставити погачу прекривену крпом да одстоји док се рерна не загреје на 200 степени.

Отопити ону мрвицу маргарина, тачније пола коцкице и мало прохладити, додати јаје и добро измутити. Овом масом богато премазати погачу и ставити да се пече. Посути по жељи семенкама. Пече се око 40 минута, у зависности од рерне.

Бакина кухиња

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име