Село у Србији јединствено у целом свету: Прича о најнеобичнијем месту од камена на Старој планини, које је одолело вековима

0
3863
Фото: Јутјуб/принтскрин

Пред вама је јединствена амбијентална целина која представља заштићено богатство Србије. Упознајте камено село под именом Гостуша!Реч је о селу на обронцима Старе планине чија ће вас прича потпуно фасцинирати!

Село Гостуша или Kамено село налази се на 700 метара надморске висине и представља део Парка природе Стара планина. Специфичност необичног места које краси источну Србију је јединствена архитектура која је сачувана у свом аутентичном стању.

Занимљива и несвакидашња прича о Гостуши прешла је границе Србије и привукла пажњу стручњака широм света.

Разлог лежи у кућама грађеним од камена, блата и других природних материјала које су становници проналазили у околини Старе планине. Наравно, ту је и чињеница да се не ради о једној, две или три куће. Ради се о читавом селу у којем је некада живело око 1.500 становника, а данас свега стотинак. Због тога ово старопланинско село представља јединствену амбијенталну целину и природни и културно-историјски споменик на чијој заштити, истраживању и промоцији се ради неколико година уназад.

Pročitajte i  "Жене бране своје мужеве који се окрећу за другим женама" Отац Предраг Поповић ШОКИРАН стањем у браковима у Србији: Отворено проговорио о прељуби

Оно што је до сада утврђено јесте да су куће зидане без малтера или било ког другог везивног материјала, тачније техником под називом сувозидица. То значи да уместо ћерамиде и црепа, као основни материјал за покривање служе камене плоче, па су све зграде практично од темеља до крова, од камена. За извођење оваквих радова потребни су велико мајсторство, искуство и труд.

Pročitajte i  За дуговечност дома: Које дрво ваља, а које не ваља садити у близини куће

Ова техника се вековима уназад користила у Гостуши, а резултати говоре сами за себе.

Они се огледају у кућама које иако старе и трошне, и даље не подлежу зубу времена. И управо је то оно што их чини тако јединственим, ретким и нечим што једноставно мора да се види и доживи.

“Пројекат истраживања за потребе проглашења села Гостуша за просторну културно-историјску целину” чији је носилац нишки Завод, подржан је од Министарства културе и информисања са нешто више од два милиона динара и представља важан корак у заштити и промоцији овог места. Гостуша тренутно има статус претходне заштите по Закону о културним добрима.

Ево због чега још треба да посетите ово јединствено планинско село –

Pročitajte i  Рођеног брата Гаврила Принципа убиле су усташе, други је постао херој: Ево шта се десило да породицом Принцип наког Видовданског атентата

Велики потенцијал каменог села огледа се и у окружености и близини многобројних природних и културних богатстава овог дела Србије. То је пре свега прелепа Стара планина, а у близини је и Пирот са разноврсним материјалним и нематеријалним културним наслеђем.

Ако свему томе додате и укусне гастрономске специјалитете овог дела Србије – од којих се посебно издваја чувени пиротски качкаваљ – разлога да прошетате уским и кривудим уличицама Гостуше има на претек. Зато када се следећи пут запитате шта би занимљиво и несвакидашње могли да обиђете у Србији, сетите се села Гостуша – малог планинског раја!

Извор: Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име