NAJSTARIJI ALIGATOR NA SVETU ŽIVI U BEOGRADU: Muja je preživeo dva bombardovanja i niko ne zna koliko ima godina

Stanovnik Beogradskog zoo vrta, aligator Muja zvanični je rekorder u dužini života ove vrste. Iz meseca u mesec izučavaoci reptila prate život Muje, a njegova dugovečnost uticaće na to da postave gornju granicu dužine života aligatora.

muja

Američki aligator, Muja, stigao je u Beograd godinu dana nakon osnivanja Zoo vrta. Nije zabeleženo iz kog je tačno vrta stigao, ali je zasigurno da je doputovao iz Nemačke. Iz arhiviranih podataka se vidi da je već tada Muja bio poodrasla jedinka. Danas se smatra da ima preko 75 godina.

Pročitajte i  Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme


Život i zvanično najstarijeg aligatora na svetu bio je sve samo ne miran i ušuškan. Muja je jedan od retkih stanara vrta koji su preživeli Drugi svetski rat tokom kojeg je vrt, u dva bombardovanja grada, bio gotovo potpuno razoren. Bio je i svedok velikih kriza, kao i bombardovanja 1999. godine koje je bilo stresno i za životinje u vrtu.

Pročitajte i  Građani Crne Gore danas ispred Vlade u Podgorici čekaju rezultate glasanja svog predstavnika u UN

Pored toga, pričaju u vrtu, Muja je i dalje u prilično dobroj kondiciji, a sve što je proživljavao nije uticalo na njegov apetit. Hrani se jedanput nedeljno, a pojede po pet, šest kilograma mesa.
Ime aligatora iz Beograda pominje se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti reptila. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipovanih životinja bi stradala od metka lovokradica ili pasioniranih lovaca, pa ne čudi interes za aligatora svetskog rekordera u dugovečnosti.

Blic