NAJSTARIJI ALIGATOR NA SVETU ŽIVI U BEOGRADU: Muja je preživeo dva bombardovanja i niko ne zna koliko ima godina

0
1979

Stanovnik Beogradskog zoo vrta, aligator Muja zvanični je rekorder u dužini života ove vrste. Iz meseca u mesec izučavaoci reptila prate život Muje, a njegova dugovečnost uticaće na to da postave gornju granicu dužine života aligatora.

muja

Američki aligator, Muja, stigao je u Beograd godinu dana nakon osnivanja Zoo vrta. Nije zabeleženo iz kog je tačno vrta stigao, ali je zasigurno da je doputovao iz Nemačke. Iz arhiviranih podataka se vidi da je već tada Muja bio poodrasla jedinka. Danas se smatra da ima preko 75 godina.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава


Život i zvanično najstarijeg aligatora na svetu bio je sve samo ne miran i ušuškan. Muja je jedan od retkih stanara vrta koji su preživeli Drugi svetski rat tokom kojeg je vrt, u dva bombardovanja grada, bio gotovo potpuno razoren. Bio je i svedok velikih kriza, kao i bombardovanja 1999. godine koje je bilo stresno i za životinje u vrtu.

Pročitajte i  Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

Pored toga, pričaju u vrtu, Muja je i dalje u prilično dobroj kondiciji, a sve što je proživljavao nije uticalo na njegov apetit. Hrani se jedanput nedeljno, a pojede po pet, šest kilograma mesa.
Ime aligatora iz Beograda pominje se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti reptila. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipovanih životinja bi stradala od metka lovokradica ili pasioniranih lovaca, pa ne čudi interes za aligatora svetskog rekordera u dugovečnosti.

Pročitajte i  Холивудске звезде православне вере: Ове светске звезде славе наш Божић

Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име