Најукуснији домаћи ајвар по старом добром рецепту: Обезбедите залихе на време

Без ајвара ниједна домаћица не припрема зимницу, тако бар раде на југу Србије. Овог пута смо вам издвојили рецепт за нешто “богатији” ајвар, са додатком патлиџанa, љутим папричицама, парадајзом, зачинским биљем…

Са првим залогајем ћете се уверити да је ово најукуснији домаћи ајвар који сте икад пробали!

Састојци (за отприлике 4,5 kg ајвара):

ајвар

10 kg црвене паприке
3 kg патлиџана
2-4 љута феферона (по укусу)
2-3 кашике алкохолног сирћета
1-2 главице белог лука
1 l + 2 dl сунцокретовог уља
со по укусу – отприлике 5 кашика, али не претерујте, поступно додајте со и при сваком додавању пробајте

Припрема:

Паприке оперите, осушите и ставите у рерну да се пеку 225 степени (на решетки или великом лиму) или на роштиљу, док кожица не порумени и почне се одвајати од паприке.

Извадите паприке из рерне и покријте их сувом чистом крпом, да би се кожица касније лакше одвајала. Оставите их покривене отприлике пола сата, док се не охладе. Потом паприке огулите и очистите од семенки и петељки.

У међувремену почните да печете патлиџане на истој температури као и паприку. Зависно од величине пеку се 30-40 минута. Кад се охладе, огулите им кожу, па их заједно с паприком самељите у машини за млевење меса или у блендеру.

У великој посуди загрејте 1 л уља, па додајте смесу паприке и патлиџана. Кувајте 2-3 сата на умереној ватри уз стално мешање, док ајвар не добије густоћу какву желите. Пред крај додајте зачине по жељи.

Претходно опране и осушене тегле и поклопце стерилизујте у рерни – загрејте је на 100 °C, а опране и суве тегле и поклопце оставите у рерни 15-20 минута. Након тога тегле одмах напуните врућим ајваром, а на врху оставите празан простор отприлике 1 cm. У посебној посуди угрејте још 2 dl уља, па сваку теглу ајвара прелијте врелим уљем, толико да прекрије ајвар и да нема дотока ваздуха у смесу.

Поклопцима затворите тегле, па их замотајте у стољњак или ћебе, ставите у картонску кутију и оставите да се постепено охладе. Након 24 сата ајвар можете одложити у шпајз.

ајвар

 

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...