Najveća i najstarija “Bostanijada” u Srbiji i regionu: Sremsko selo Šašinci neguje tradiciju bostana već 3 decenije

Sremsko selo Šašinci, ušuškano između Rume i Sremske Mitrovice, po 28. put domaćin je tradicionalne “Bostanijade”. Ova manifestacija svake godine od 1987. održava se sredinom jula meseca, a kao takva najstarija je ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu.

Spomenik bostanu u centru Šašinaca. Foto: AgroKlub.rs
Spomenik bostanu u centru Šašinaca. Foto: AgroKlub.rs

Šašinačke lubenice poznate su i van granica Srbije, pa nije ni čudo što se ova manifestacija održava baš u ovom sremskom selu. Simbolika ili ne, lubenica ima najslađe i najveće srce među voćkama, a veliko je i dobro srce svakog Šašinčana bostandžije.

Pročitajte i  Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Ove godine za datum održavanja izabrana je subota 22. jul sa početkom u 15 časova. U čast bostana organizovaće se, već po tradiciji, brojna takmičenja.

Najinteresantnije takmičenje kom se deca najviše raduju je brzo jedenje lubenica, ali bez ruku.

bostanijada
Bostandžije se nadmeću i u borbi za najtežu dinju i lubenicu sa svečanim proglašenjem pobednika.

Zatim su tu i druga takmičenja – u pucanju bičem koji služi za rasterivanje ptica iz bostana, najglasnijoj klepetuši, najboljem fenjeru od bundeve, najboljem starom kolaču i najboljoj kolibi. Tu je i trka konjskim zapregama, jer kako bi Sremci mogli bez konja. Biraju se najlepši lipicaner i najlepša kočija.

Pročitajte i  Građani Crne Gore danas ispred Vlade u Podgorici čekaju rezultate glasanja svog predstavnika u UN
Foto: Agroklub.rs
Foto: Agroklub.rs

Dok nadmetanja traju kuva se tradicionalni sremački specijalitet bećar – paprikaš poznat kao bećarac. Pored ovog specijaliteta posetioci će imati priliku da se slade i starinskim kolačima koje svake godine o “Bostanijadi” pripremaju vredne Sremice. Za sam kraj programa manifestacije planirana je zajednička večera za učesnike i goste.

bostanijada

Pored svega sprema se i prigodan kulturno – zabavni program, nastup lokalnih folkloraških ansambala, a u večernjim časovima sve je u znaku rokenrola.

Pročitajte i  Ispovest ustaše: Kako je starac Vukašin svojom smirenošću izludeo jasenovačkog koljača

Dan pre „Bostanijade“ u centru Šašinaca kao svojevrstan uvod u manifestaciju biće organizovan rok – koncert grupe „Žigosani“.

Ove godine “Bostanijadu” organizuje Mesna zajednica Šašinci u saradnji sa nekoliko udruženja među kojima je Konjički klub “Padok” iz Šašinaca.

Za Opanak.net pripremila Katarina Mitrović

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....