Velika najezda otrovnog insekta u Srbiji: Njegov ubod peče kao žar od cigarete

Ovogodišnja najezda neobičnog insekta pederus (Paederus) zabrinula je mnoge u Srbiji. Većina stanovnika iznenađena je ovim insektima koji, poput komaraca, ubadaju noću ali je razlika u tome što nakon njihovog ujeda ostaje opekotina.

buba pederus

Ordinacijeu Srbiji pune su ljudi koji su zadobili ujed ovog insekta. Naime, problem je u tome što ovi insekti zapravo i ne ujedaju, već ispuštaju otrov iz stomaka onog momenta kada pokušate da ih se otarasite rukom. Tako zapravo samo rastrljate njihov otrov po svojoj koži.

I tako nastaje „dermatitis pederus“ (Paederus dermatitis) – alergije koja nastaje od toksina ovog insekta i razlog zbog koga je potrebno javiti se lekaru.

Najčešće stradaju ruke, noge, vrat, pa i lice i predeo oko oka. Zbog izgleda dermatitisa na koži mnogi pomisle da je u pitanju herpes.

buba pederus

Kako prenosi “Blic”, prema savetu dr Gorana Isailović, dermatovenerologa, mesto “uboda” počinje da pecka, kao kada se opečete o žar cigarete. Nastaje prava opekotina, koja je neprijatna, ali nestaje brzo. Nakon sedam dana sve se povlači. Obično se koriste preparati koji lokalno smiruju upalu. Međutim, dok lečenje traje treba se sklanjati sa sunca, da ne bi fleka, koja ipak ostaje, postala još izraženija, zaključuje doktor Isailović.

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....