NAPOKON! SNIMA SE SERIJA O NEMANJIĆIMA: Iznenadiće vas ko glumi vladare ove dinastije!

0
795

Serija o Nemanjićima konačno na srpskim tv-ekranima!

Kako saznaju “Novosti”, krajem marta počinje snimanje dugo očekivane serije o dinastiji Nemanjića “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina” – rekao je reditelj Marko Marinković.

serija o Nemanjićima
Foto: Novosti

Scenarista ovog velikog projekta, koji je napisao čak 500 strana materijala, Gordan Mihić, izjavio je za “Novosti” da je logično da RTS sam radi ovakav projekat, kao i da je sada najvažnije to što se serija sprema i što je sve fiksirano. S obzirom na to da je, kako u šali kaže zavejan u svojoj kući u Sremu, otkriva nam da se svakodnevno čuje sa Markom Marinkovićem, kao i da je zadovoljan dogovorima.

Iznenadiće vas ko će glumiti Svetog Savu, Vukana, Stefana Prvovenčanog…

Vojin Ćetković igraće Stefana Prvovenčanog, Stefanovog brata Vukana Nemanjića tumačiće Nebojša Glogovac, njihovu polusestru Nada Šargin, Svetog Savu Dragan Mićanović, dok će se u ostalim ulogama naći Ivana Mihić, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović… Početak snimanja serijala, u produkciji RTS, planiran je za kraj marta, a rad na ovom projektu trebalo bi da traje četiri meseca.

Pročitajte i  Урнебесно: Одговор цара Душана папи Иноћентију VI и целом Ватикану на писмо за Бадњи дан, методом "сваком по заслузи"
serija o nemanjićima
Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani, foto: Novosti

– Velika mi je čast što ću igrati Stefana Prvovenčanog – kaže za “Novosti” Vojin Ćetković. – Sjajan je scenario, vrlo dobro poznajem reditelja i smatram da će to možda biti i najveća produkcija RTS ove godine. Nadam se da će svi glumci pristati i da ćemo napraviti dobar posao. Odbio sam brojne ponude da bih izabrao baš ove dve uloge i nadam se da nisam pogrešio – iskren je Ćetković.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

Evo i gde će se snimati ova jedinstvena srpska serija:

Snimaće se na autentičnim lokacijama, koje uključuje veliki broj sakralnih objekata, među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru. Biće i mnogo studijskog dela, snimaće se i bitke… Smederevska tvrđava predstavljaće generalne kulise za Hilandar, u stanju iz 11. veka, a biće rađene i verne rekonstrukcije – što scenografske, što kompjuterske.

serija o Nemanjićima
Nebojša Glogovac kao Vukan, foto: Novosti

– Trebaju nam zimske scene koje uključuje snegove, zato moramo krenuti u martu – kaže Marinković, dodajući da će snimati i u Hercegovini i na crnogorskom primorju, da bi što vernije dočarali Hum i Zetu.

A evo koliko će imati epizoda i kad se očekuje  njeno emitovanje:

Serijal “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina” će imati 12 epizoda, čije emitovanje možemo očekivati krajem ove godine, u kojoj se i obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Pročitajte i  Овако је Никола Тесла говорио о женама: Причало се да их не воли, а његови ставови шокирали су многе
serija o Nemanjićima
Dragan Mićanović kao Sveti Sava, foto: Novosti

– Brendiranje Srbije kroz priču o našoj bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, koje je prepoznato na listama Uneska, svakako je jedan od dobrih načina promocije kulture i turizma. Verujemo da će i serija o Nemanjićima doprineti promeni slike o Srbiji u svetu i dovesti nam nove turiste – kaže Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS.

– Ali, o našoj istoriji i kulturnim destinacijama treba upoznavati pre svega građane Srbije. Zbog toga je u prvom planu obaveza Javnog medijskog servisa da neguje i afirmiše vrednosti koje nose naša kultura i duhovnost, i da kod najšire publike, a posebno mlađe, razvija osećanje nacionalne pripadnosti i umetničkog ukusa kao i poznavanje sopstvene istorije, dodao je Bradić.

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име