„Ne štampam ništa što je urađeno na latinici“: Natpis na skriptarnici više škole u Beogradu izazvao polemike

0
662

“Kolege, ne štampam ništa što je urađeno abecedom. Ne štampam ništa što je urađeno latinicom. Za srpski jezik koristim ćirilicu”, stoji na ulazu u skriptarnicu Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

Tema – latinica ili ćirilica ili oba, godinama je aktuelna u Srbiji. Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se koriste dva pisma, a ukidanje latinice donelo bi velike probleme na polju saobraćaja, telekomunikacija i mnogih drugih sfera društvenog života, smatraju stručnjaci.

Pročitajte i  Ovo se zove SRPSKA DOMIŠLjATOST! Legenda koja svedoči zašto Srbin nikad neće propasti!

Zato je ovo obaveštenje izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

– To je moj lični (privatni) stav. A službeni je u skladu sa članom 10. Ustava Republike Srbije. U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo – stoji na vratima fotokopirnice.

Jedni podržavaju ovaj potez vlasnika i smatraju da je to način da se sačuva naša tradicija. Drugi negoduju jer je na taj način diskriminisao sve koji koriste drugo pismo i, u krajnjem slučaju – oterao potencijalne mušterije.

Pročitajte i  Odakle srpski grb na katedrali u Drezdenu? 4 ćirilična slova "S" misterija su o kojoj Nemci ne žele mnogo da govore

Izvor: Nacionalist

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime