„Нe штампам ништа што је урађено на латиници“: Натпис на скриптарници више школе у Београду изазвао полемике

0
569

“Kолеге, не штампам ништа што је урађено абецедом. Не штампам ништа што је урађено латиницом. За српски језик користим ћирилицу”, стоји на улазу у скриптарницу Високе хотелијерске школе у Београду.

Тема – латиница или ћирилица или оба, годинама је актуелна у Србији. Србија је једина европска земља у којој се користе два писма, а укидање латинице донело би велике проблеме на пољу саобраћаја, телекомуникација и многих других сфера друштвеног живота, сматрају стручњаци.

Pročitajte i  Др Кон ОТКРИО: Ако радите ОВО казниће вас са 150.000 динара - Правила која НЕ СМЕТЕ прекршити и након укидања ванредног стања

Зато је ово обавештење изазвало бурне реакције на друштвеним мрежама.

– То је мој лични (приватни) став. А службени је у складу са чланом 10. Устава Републике Србије. У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо – стоји на вратима фотокопирнице.

Једни подржавају овај потез власника и сматрају да је то начин да се сачува наша традиција. Други негодују јер је на тај начин дискриминисао све који користе друго писмо и, у крајњем случају – отерао потенцијалне муштерије.

Pročitajte i  Њихови, а наши: Срби које друге земље сматрају својим великанима

Извор: Националист

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име