„Ne štampam ništa što je urađeno na latinici“: Natpis na skriptarnici više škole u Beogradu izazvao polemike

0
915

“Kolege, ne štampam ništa što je urađeno abecedom. Ne štampam ništa što je urađeno latinicom. Za srpski jezik koristim ćirilicu”, stoji na ulazu u skriptarnicu Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

Tema – latinica ili ćirilica ili oba, godinama je aktuelna u Srbiji. Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se koriste dva pisma, a ukidanje latinice donelo bi velike probleme na polju saobraćaja, telekomunikacija i mnogih drugih sfera društvenog života, smatraju stručnjaci.

Pročitajte i  Glamočko gluvo kolo: Ponos Ličana i Krajišnika, najbolje narodno kolo u Evropi, a od 1982. deo UNESKOVE svetske kulturne baštine

Zato je ovo obaveštenje izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

– To je moj lični (privatni) stav. A službeni je u skladu sa članom 10. Ustava Republike Srbije. U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo – stoji na vratima fotokopirnice.

Jedni podržavaju ovaj potez vlasnika i smatraju da je to način da se sačuva naša tradicija. Drugi negoduju jer je na taj način diskriminisao sve koji koriste drugo pismo i, u krajnjem slučaju – oterao potencijalne mušterije.

Pročitajte i  Krstokljun, neobičan stanovnik Srbije: Ptica čije telo nakon što ugine ne truli, već postaje balsamovano

Izvor: Nacionalist

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime