Wednesday, March 26, 2025
NaslovnaZanimljivostiNE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Ovako ćete prepoznati pokvareno meso u radnjama

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Ovako ćete prepoznati pokvareno meso u radnjama

Na žalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da li je meso zdravo i ispravno samo zbog toga što se nalazi u prodaji, te da je na taj način prošlo “zakonske propise”,  i da je ono ujedno i sveže, odnosno da to nije pokvareno meso.

pokvareno meso

Kontrole kvalitete mesa jesu redovne, ali nisu detaljne te postoji puno “crnih rupa” u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

pokvareno meso 1

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica).

Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao.

Na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju.

Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na delove oko kosti – oni ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva. Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu.

pokvareno meso 3

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno.

Uopšte, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso! Uopšteno, kod mlevenog mesa mogućnost prevare je najveća – pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba biti svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine – ako je jare bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Nova svest

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments