Никола Тесла није скривао сузе када би их слушао: “Гусле су најјача сила да освоје душу Србину!”

0
1346

Један од најчувенијих гуслара из Црне Горе Петар Перуновић Перун отпутовао је током Првог светског рата у Америку. Овај родољуб добио је задатак од српске владе да кроз гусларске струне и епску поезију подиже свест и мобилише што више америчких Срба за повратак у отаџбину и ступање у рат против аустроугарског окупатора.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Перуновић је често одлазио код Николе Тесле и дружио се са њим док је боравио у Њујорку. О првом од тих сусрета, 1916. године, Перуновић је оставио дирљиво сведочанство.

Перуновић је након пријатног разговора узео своје гусле и за Теслу поносно загуслао: “Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар утисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку”.
Бришући сузе са образа Тесла је тада изговорио: “ГУСЛЕ СУ НАЈЈАЧА СИЛА ДА ОСВОЈЕ ДУШУ СРБИНУ!”

Pročitajte i  АМЕРИКАНЦИ СРБИМА ОВО НИКАДА НЕЋЕ ОПРОСТИТИ! Лазански открио шта су му амерички генерали ПРЕБАЦИВАЛИ: Овако изгледамо у њиховим очима

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име