NOSTALGIJA DETINJSTVA: Šta smo sve skupljali kao deca, a danas toga skoro više i da nema

0
825

Ovako glasi jedna jako mudra poslovica: “Pokažite mi dete koje u svom djetinjstvu nije ništa skupljao, a ja ću vam pokazati dete koje nije ni imalo djetinjstvo“.  Ukoliko čitate ovo a već ste zagazili u treću deceniju života, sigurno će u vama probuditi setu i nostalgiju za detinjstvom i čarima kojima ste bili okruženi. Neka od osnovnih zanimanje dece 80-tih i 90-tih pored trčanja, vijanja, igranje žmurke i ostalih blagodeti sigurno jeste bilo sakupljanje i to svega i svačega.

18431449

 

Najpoznatije su bile sličice tada popularnih crtanih filmova i serija kao što su Nindža kornjače, Moći rendžeri, a kod devojčica mirišljave sličiče barbika i dr. Postojali su i albumi u koje su se neke od tih sličica mogle zalepiti i napraviti mala priča u slikama i koje smo čuvali kao da je najveće blago na svetu, a tada i jeste bilo. Naravno uvek poželjna večernja razonoda je bila sakupljanje u kraju i trampa istih da bi se upotpunila kolekcija i završio album, bilo je tu i te kako takmičarskog duha ispunjenog dečjim zanosom.

Pročitajte i  Zabranjen intervju sa Milunkom Savić: Uzeli joj i slike i ordenje, uz izgovor da će ih očistiti, i više ih nikad nisu vratili!

Salevete, ah salvete, njihova lepota i šarenilo svuda i uvek je zaokupljalo pažnju devojčica, tada kao danas nije bilo baš tolike mogućnosti da se kupuju a to nije ni bio cilj, već su se salvete nasledjivale po mogućnosti i trampile u nameri da se ima kolekcija najlepših.

images

Igranje sa klikerima, napeto, predivno iskustvo detinjstva i nadmetanja u  želji za pobedom radi dobijanja novih komada šarenih loptica.

Pročitajte i  I Srbija ima svojih 7 čuda: Upoznajte najvelelepnija zdanja našeg graditeljstva

Kada se malo odmaklo u tinejdžersko doba omiljena razonoda jesu bili posteri, slavnih i nama dragih mužičara, glumaca, glumica koji su ukrašavali naše sobe čak nekada i previše u želji da svog idola imaš na oku da bi te podsećao šta želiš da postaneš i zašto treba da vežbaš gitaru makar tri sata dnevno, ah mladosti…

images-1

Danas je jako retko da deca kupuju neki časopis odgovarajući za njihov uzrast dok je ranije to bila kao obavezna literatura jednom mesečno. Bio je tu Huper, Bravo, Politikin zabavnik i dr. koji su i bili izvor informacija o svemu i svačemu kao i izvor za postere. Stripovi takodje obavezna razonoda za vreme izmedju časova, pa i za vreme njih.

Pročitajte i  Kako su se nekad gajila deca: Naše su majke pile svoje kafe natenane, nisu se plašile našeg plača, a danas...

1432044247_muski-magazin-fun-stripovi-99

Mnogi od nas i vas su skupljali igračke iz kinder jaja, šećere iz kafića, omotače,  poštanske markice iz stranih zemalja, školjke i kamenčiće sa mora, kutije cigareta roditelja, bedževe i svašta još nešto što danas još jako malo dece radi. Možda bi trebalo da im uzmete tablete i mobilne telefone iz ruku i pokažete im svoju dragocenu zbirku nečega što ste skupljali ako je još uvek posedujete (jer ja posedujem par meni jako dragih) i možda ih zainteresujete na tako neku sličnu akciju. Srećno!

Autor: M. Ilić

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime