Обичаји на Светог Јована: У поноћ предсказује се СУДБИНА – Једна ствар откриће све о вашем здрављу

0
10049
Фото: Јутјуб/принтскрин

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов.

Рођење, живот и смрт овог свеца праћени су чудима Божјим: Јовановом оцу Захарију се, док је као свештеник служио у храму, јавио анђео Господњи казавши да ће му жена Јелисавета, иако стара, затруднети и родити сина.

Дошапнуо му је и да сину треба дати име Јован и да ће се кроз њега многа срца обратити Господу.

Захарија је био збуњен и није поверовао у вест архангела, због чега је остао нем до рођења Јовановог. Тада се уверио да му је син чудотворац којег је Бог послао да припреми долазак обећаног Спаситеља.

Pročitajte i  Овако је Никола Тесла говорио о женама: Причало се да их не воли, а његови ставови шокирали су многе

Наши преци су одвајкада веровали да се баш на дан светог Јована дешавају разна чуда уз помоћ овог светитеља и одатле потиче мноштво народних обичаја везаних управо за овај дан:

Обичаји на Светог Јована Крститеља

На светог Јована верници, по могућству, у руке не узимају нож, у знак сећања на страдање Јованово.

Херцеговци на овај дан не обављају теже послове и воде рачуна да не раде ништа око семења. Пазе на који је дан пало Усековање и у току целе године избегавају да тог дана имају било шта са семеном.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”, јер се Јован сматра узором карактера и поштења, а у Светом Писму назван је и анђелом.

Један обред био је нарочито популаран међу старим и болесним људима, који су желели да сазнају да ли ће дочекати следећи Јовањдан.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

У поноћ између Богојављења и Јовањдана одабере се једно јаје и спусти у посуду с водом: ако потоне, то значи да је судњи дан близу.

Деци се на овај дан не даје ништа што је црвене боје. Ни јабука, нити сок. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.

Православци славе крсну славу светог Јована, која је на трећем месту по броју свечара који славе, а католици обично славе имендан.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име