Око овог српског села ОТИМАЛЕ су се велике СИЛЕ: Једино је било уцртано на мапи света

0
2851
Фото: Јутјуб/принтскрин/Darko Zikic

Из равне Груже диже се величанствени крш на ком се налазе остаци старог града у који су се Срби склањали од непријатеља.

Поједини историчари кажу да је тада Борач имао више становника него Лондон, а током векова у њему су живели цареви, краљеви и властелини. Према археолошким истраживањима град је стар око две хиљаде година, а Срби су га подигли на римским темељима.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Борач, старо село усред Шумадије, чувено је по Борачком кршу, остатку угашеног вулкана, који је настао пре 20 милиона година. На њему су тврђаве градили Kелти, Римљани, Византинци и Срби и као такво је уцртано на мапи света.

Борач је стар две хиљаде година, а име је добио по борбеном духу локалног становништва. Изградњи града и његовој слави највише је допринео деспот Стефан Лазаревић који је на том месту са Дубровчанима потписао Споразум о слободној трговини.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Град је био подељен на три дела: горњи за властелу, средњи за чиновнике и војску и доњи за становништво. Град је био војно-стратешко упориште. Због географског положаја важио је за неосвојиву тврђаву. Један млетачки картограф уцртао га је у мапу света.

У Борачу су постојала два манастира и девет цркава. Гробље се простирало на око пола хектара. Споменици су првобитно били направљени у јарким бојама и имали су одређена обележја: ако је сахрањен дрвосеча – секира, ако је војник – шајкача.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Борачки крш проглашен је за споменик природе и под заштитом је државе.

Извор: Шајкача

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име