OMILJENE ISTORIJSKE LIČNOSTI U SRBIJI: Tesla ispred Isusa Hrista, Tito popularniji od Dušana Silnog!

0
564

Vebsajt “National geographic” svojim čitaocima postavio je pitanje “koja je vaša omiljena istorijska ličnost”. Odgovori su vrlo iznenađujući i više nego zanimljivi!

OMILJENE ISTORIJSKE LIČNOSTI U SRBIJI

Podstaknuti veoma interesantnim istraživanjem Masačusetskog tehnološkog instituta koje se ticalo najpoznatijih istorijskih ličnosti, vebsajt “National geographic” upitao je svoje čitaoce sredinom aprila 2015. godine koja je njihova omiljena istorijska ličnost.

Za svega nekoliko dana istraživanja lista je dostigla broj od 46 različitih imena, od čega se čak 35 ličnosti može podvesti pod oznakom “stranci”.

Pročitajte i  Molovanje: Zaboravljena tehnika krečenja i ukrašavanja zidova prirodnim bojama

Najpopularnija ličnost je, postojao ili ne, Isus Hrist, koji je dobio 12,40 odsto glasova, a odmah iza njega je Nikola Tesla s 11,57 odsto.

Na trećoj poziciji liste je Aleksandar Veliki, koji je dobio 8,26 odsto od ukupnog broja glasova, a u stopu ga prati niko drugi do Leonardo da Vinči s 7,44 odsto.

U prvih pet omiljenih ličnosti našao se i nekadašnji lider bivše Jugoslavije Josip Broz Tito sa 4,96 odsto, dok su se iza njega našli prvi srpski car Stefan Dušan Silni s 4,13 odsto i francuski Napoleon Bonaparta sa 3,31 odsto glasova.

Pročitajte i  Zabranjen intervju sa Milunkom Savić: Uzeli joj i slike i ordenje, uz izgovor da će ih očistiti, i više ih nikad nisu vratili!

OMILJENE ISTORIJSKE LIČNOSTI U SRBIJI

Interesantno je i to da osmo mesto s 2,48 odsto glasova dele Adolf Hitler, despot Stefan Lazarević, Gaj Julije Cezar, Buda, Mikelanđelo i Sokrat.

Od interesantnijih imena na listi ličnosti koje naša publika smatra omiljenim našli su se i Džon Lenon, Vladimir Putin, Albert Ajnštajn, Ćirilo i Metodije, Džingis-kan, ali i Muhamed, Slobodan Milošević, Fridrih Niče i Zdravko Čolić.

Pročitajte i  Prelepi divlji konji Suve planine: Sve ih je manje jer ih lovokradice hvataju i prave od njih mesne prerađevine

Izvor: Nationalgeographic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime