Opština Mionica kroz projekat „Bebo, dobro došla na svet“ svim mamama i tatama olakšala prijavu novorođenčadi i roditeljskog dodatka

0
485

U Mionici je počeo sa radom informacioni sistem „eBeba“ kojim se sprovodi druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji čini deo strategije razvoja elektronske uprave i projekta „Stop birokratiji“. Ovaj sistem omogućuje upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija. Pored ovoga, roditeljima novorođenčeta je omogućena i elektronska prijava roditeljskog dodatka, i to u porodilištu.

-Roditelji novorođenčeta sa teritorije naše opštine od sada mogu na jednom mestu, besplatno i bez popunjavanja bilo kakvih formulara prijaviti svoju bebu i ostvariti pravo na roditeljski dodatak. Uvođenjem ovog sistema roditeljima je omogućeno da umesto odlaska u opštinu, policijsku stanicu, filijalu RFZO-a i centar za socijalni rad svoje vreme provedu na mnogo lepši način, sa svojom bebom. – rekao je predsednik opšine Mionica Boban Janković.

Pročitajte i  Hrana domaća, ambijent seoski: Dobrodošli na salaš Lujza pored Carske bare u srcu Banata

Sama procedura prijave novorođenčeta i roditeljskog dodatka u okviru usluge „eBeba“ je veoma jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta. Pre svega, potrebno je da se majka dok je još u porodilištu, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji opštine Mionica izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem. Zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta i zahtev za roditeljski dodatak. Za sve ove radnje dovoljan je važeći identifikacioni dokument oba roditelja. Nakon unosa podataka, roditelji od Portala eUprava dobijaju obaveštenje o statusu predmeta putem mejla ili sms-a. Ukoliko su se za to opredelili, nakon uspešno završenih procedura roditelji dobijaju na adresu na kojoj je prijavljeno novorođenče sledeća dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, kao i rešenje o odobrenom roditeljskom dodatku. U suprotnom, dokumenta mogu pokupiti u opštini, odnosno odgovarajućoj filijali RFZO-a.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime