Општина Мионица кроз пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ свим мамама и татама олакшала пријаву новорођенчади и родитељског додатка

0
672

У Мионици је почео са радом информациони систем „еБеба“ којим се спроводи друга фаза пројекта „Бебо, добро дошла на свет“, који чини део стратегије развоја електронске управе и пројекта „Стоп бирократији“. Овај систем омогућује упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција. Поред овога, родитељима новорођенчета је омогућена и електронска пријава родитељског додатка, и то у породилишту.

-Родитељи новорођенчета са територије наше општине од сада могу на једном месту, бесплатно и без попуњавања било каквих формулара пријавити своју бебу и остварити право на родитељски додатак. Увођењем овог система родитељима је омогућено да уместо одласка у општину, полицијску станицу, филијалу РФЗО-а и центар за социјални рад своје време проведу на много лепши начин, са својом бебом. – рекао је председник опшине Мионица Бобан Јанковић.

Сама процедура пријаве новорођенчета и родитељског додатка у оквиру услуге „еБеба“ је веома једноставна и захтева свега неколико минута. Пре свега, потребно је да се мајка док је још у породилишту, држављанка Републике Србије са пребивалиштем на територији општине Мионица изјасни да жели своје дете да пријави електронским путем. Здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета и захтев за родитељски додатак. За све ове радње довољан је важећи идентификациони документ оба родитеља. Након уноса података, родитељи од Портала еУправа добијају обавештење о статусу предмета путем мејла или смс-а. Уколико су се за то определили, након успешно завршених процедура родитељи добијају на адресу на којој је пријављено новорођенче следећа документа: извод из матичне књиге рођених и картицу здравственог осигурања, као и решење о одобреном родитељском додатку. У супротном, документа могу покупити у општини, односно одговарајућој филијали РФЗО-а.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име