Овако изгледа живот МЛАДИХ у Србији: Шокантни подаци који показују колико је тужна наша реалност

0
1350

Према последњим истраживањима, спроведених на популацији од 15 до 30 година, млади у Србији телевизију и ријалити програме не гледају, информишу се преко друштвених мрежа, највише Фејсбука, незаинтересовани су за политичка дешавања, већином су незапослени и живе са родитељима, а највећи број њих жели да се исели из Србије.

Само 27 одсто младих од 1.200 испитаних из целе Србије, заинтересовано је за политичка дешавања, док 85 одсто њих није члан ниједне партије и само 3,5 одсто њих сматра да има утицаја на политичке процесе, показало је истраживање Кровне организације младих Србије о потребама младих.

То за последицу има да редовно своје право на изборима искористи 32 одсто младих, никада не гласа њих 37 одсто, док остали то чине повремено. Скоро 40 одсто младих сматрају да су сви политичари исти, показују подаци истог истраживања, а 70 одсто сматра да се политичке партије не обраћају младима. Око 85 одсто њих изјаснило се да не верује политичарима, а 80 одсто сматра да не постоје медијске слободе у Србији.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!

У поређењу са претходном годином, за скоро 10 одсто је порастао број младих који су равнодушни према политичким дешавањима, о чему се у чак 80 одсто случајева прво информишу путем друштвених мрежа.

Млади најчешће за информисање користе Фејсбук, Инстаграм и портале, телевизија је на другом месту, породица и пријатељи на трећем, док су дневне новине на четвртом. Према истом истраживању, 12 одсто има плату већу од републичког просека, 26 одсто има мању, а чак 61 одсто њих не зарађује.

Pročitajte i  Мало ко зна праву верзију песме "Креће се лађа француска": Стихове је у рату написао један пуковник због догађаја који је потресао многе

Млади у Србији немају поверење у институције, показала је просечна оцена 3 (оцењивано је од 1 до 5), која је истовремено и максимална коју су успеле да добију неке од институција – војска, полиција, државни органи или црква.

Подаци Акционог плана националне стратегије за младе Министарства омладине и спорта говоре да је стопа запослености младих, старости од 15 до 30 година, повећана са 26 одсто, колико је износила пре седам година, на 35 одсто.

Број младих који раде на радном месту које одговара њиховим квалификацијама смањен је са 62 одсто на 59, субвенције за самозапошљавање користи само око један одсто младих, док 20 одсто њих сматра да је боље покренути сопствени бизнис, него радити за другога, а као најсигурнији бизнис виде отварање приватних вртића и играоница.

Pročitajte i  Овако је настала чувена песма Видовдан: Послушајте најбоље верзије

Акциони план Министарства показао је да се током прошле године, финансијски и стамбено осамосталило од родитеља само 13 одсто, док 64 одсто њих то није учинило. Према истраживању Министарства омладине и спорта, 63 одсто младих, насупрот 37 одсто, планира да се исели из земље и то у највећем проценту, 45 одсто, у неку од земаља Западне Европе.

У великој већини су и они, који живе у мањим местима, а који би се иселили, њих 71 одсто, у неки од већих градова као што су Београд, Нови Сад, Ниш.

Према том истраживању Министарства, међу младима старости од 15 до 19 година, чак 97,7 одсто њих свакодневно користи интернет.

Танјуг/Блиц

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име