Plivanje za časni krst: Evo koju prazničnu simboliku nosi ovaj tradicionalni bogojavljenski čin!

0
1955

Mnogi hrabri i odvažni pravoslavni vernici će Bogojavljenje na današnji dan obeležiti i tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.

plivanje za časni krst

Među njima najviše je pripadnika jačeg pola, mada je u proteklim godinama sve veći odziv i dama koje žele da se nadmeću, a neretko se dešava da neka od njih odnese i pobedu.

Evo šta simboliše ovaj tradicionalni bogojavljenski čin plivanja za Časni krst:

Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig, a nas ostale podsećaju na poruke praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

Pročitajte i  Sveti oci o grehu osuđivanja: Dobar čovek sve ljude vidi kao dobre, a zao i lukav prezire i pravednike!

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled.

plivanje za časni krst

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

Pročitajte i  "Ja, TVOJA MAJKA, nikad neću PLAKATI za tobom!" Reči Njegoševe majke nad MRTVIM SINOM diraju u dušu

Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine.

Evo kako po tradiciji izgleda ova manifestacija:

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom litrugijom u hramovima širom Srbije, nakon čega u mnogim mestima kreće litija ulicama sve do reke ili jezera gde će se plivači nadmetati za časni krst. Takav je običaj i u Zemunu već dugi niz godina.

Pročitajte i  Položaj žene u srpskoj patrijarhalnoj kulturi: Ovakvu diskriminaciju ženskog deteta i danas možemo videti u našem društvu

plivanje za časni krst

U mestima gde je temperatura vode veoma niska i gde se lomi led da bi se omogućilo plivanje, ovo bogojavljensko nadmetanje dozvoljeno je samo nekolicini najiskusnijih plivača, ili se pak otkazuje.

Ove godine  temperatura u mnogim opštinama pogoduje plivačima, te je i odziv nešto veći.

plivanje za časni krst

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime