PODVARAK SA MESOM: Tipičan zimski ručak koji se pravi čim stigne prvi ribanac

Tipično zimsko jelo koje se tradicionalno pravi u srpskim kućama čim stigne ribanac. Odlično ide uz krompir ili proju.

podvarak

1 kg kiselog kupusa ribanca
1/2 kg mesa (ćuretina, piletina, svinjsko…)
250 gr suvog mesa (ili prošarane slaninice)
1 praziluk
4 glavice crnog luka
malo ulja (ili masti)
malo aleve paprike
4 čena belog luka
1 crvena paprika (ili par kašika ajvara)
2 lista lorbera
malo soli i bibera

Iseći luk i praziluk, pa ga podeliti u dve šerpe. Sipati u svaku po malo ulja i (ili) masti. U jednoj šerpi će se pržiti luk, meso i slaninica, a u drugoj luk i kupus. Tako će jelo biti brže gotovo.

Luk i praziluk ispržiti, pa dodati meso i suvo meso (slaninicu) i sve pržiti petnaestak minuta.

Pre prženja, kupus obavezno (iako i nije prekiseo) oprati iz dve -tri vode (biće mnogo ukusniji), zatim ga rukama dobro ocediti i staviti da se prži sa lukom i prazilukom. Nakon desetak minuta prženja, dodavati po malo vode i dinstati ga bar još pola sata. Dodati začine, redom kako su navedeni (samo so dodati oprezno, jer su slani i kupus i suvo meso).

Izdinstan kupus sa začinima promešati sa isprženim mesom,i sve sipati u posudu u kojoj će se zapeći u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni 30 – 40 minuta. Doliti 2-3 dl vode, tek da kupus ogrezne.

Podvarak možete da poslužite sa vrućom projom, krompirom, skuvanim u ljusci ili krompir pireom.

Podvarak1

POGLEDAJTE JOŠ: Pasulj sa suvim rebrima

POGLEDAJTE JOŠ: Sladak kupus sa mesom

 

Podvarak na Vikipediji

 

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...