За сармице са блитвом вам је потребно:
20-30 листова блитве (може и винове лозе)
200 г пиринча
шаргарепа
1 велика главица црног лука
1 веза першуна
бели лук по укусу
1 мања шоља уља
со, бибер, алева паприка, биозачин
вода
Припрема:
Листове блитве оперите, прелијте врелом водом и оставите да мало одстоје. Са листова одстраните коренасти део да би се лакше савили. Извадите их из воде, процедите и ставите са стране.
У воду у којој је била блитва ставите 2 кашике зачина од поврћа и промешајте. У шерпу сипајте уље и загрејте га. Исецкајте црни лук и пропржите га на уљу. Додајте пиринач и рендану шаргарепу и мешајте минут-два, затим кашичицу алеве паприке и бибер. Сипајте воду у којој сте држали блитву и коју сте засолили вегетом. Полако сипајте пиринач и мешајте да мало набубри (не више од две чаше). Склоните с рингле и додајте ситно исецкан першун, бели лук, добро промешајте и оставите да се прохлади.
Листове филујте мешавином пиринча и поврћа правећи посне сарме, па их поређајте у посуду за печење. На крају их прелијте преосталом водом, да дође до ивице сарми. Поклопите посуду и ставите у рерну на 200 степени. Пеците око сат времена.
У мрсној варијанти можете их послужити са овчијим киселим млеком.