PRAVA PROJA: Staro “seljačko jelo” koje se pravi od kukuruznog brašna, soli i vode

3
15269

Proja je kurkurizni hleb, poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta.

Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.

Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”

  • 400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
  • 220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praska za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • mast za podmazivanje
Pročitajte i  Turšija čisti creva i snižava holesterol: Lek za mnoge bolesti nalazi se u vašem špajzu

U 400 gr kukuruznog brašna sipati oko 200 ml. mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo  i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmedja korica.
Ispečenu proju ovlaš  poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ohladjenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.

Pročitajte i  Topli obrok za hladne dane! Krompir čorba sa belim mesom čuva vaše zdravlje
prava proja
prava proja

Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja,  jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se  projare.

Pogledajte recept za podvarak koji odlično ide uz proju

Proja na vikipediji

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

  1. Prava proja se pravi(la) mnogo pre kukuruza i to od prosa. Proso je bila namirnica koja se najvise gajila i od toga se pravila prava starinska srpska proja. Kukuruz je dosao mnogo kasnije iz Amerike, a znamo kada je Amerika otkrivena.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime