Новчаница због које се у Краљевини СХС ишло на робију: Насликао ју је Паја Јовановић, а на њој се први пут нашао лик познате жене из Србије

0
3460
Фото: РТС, Тако стоје ствари

Народна банка Краљевине Југославије, чији је тадашњи гувернер био Игњат Ј. Бајлони, поверила је нашем великом сликару Паји Јовановићу задатак да наслика нацрт једне историјски значајне новчанице.

У питању је једна од најлепших новчаница у историји нумизматике, у апоену ид 1000 динара која је почела да се штампа 1931. године у Заводу за израду папирног новца у Топчидеру.

Фото: РТС, Тако стоје ствари
Фото: РТС, Тако стоје ствари

Њен значај је у томе што се први пут на папирном новцу нашао лик познате жене – краљице Марије Карађорђевић. До тада могле су се видети само персонификоване женске фигуре.

Pročitajte i  Бисер Ртња: Доживите несвакидашњу лепоту и недирнуту природу Врмџанског језера

Техничке припреме и рецензије за новчаницу Паја Јовановић извршио је у атељеу у Паризу, а за ово дело користио је скице и студије које је радио између 1925. и 1927. године.

– Издала ју је Народна банка Краљевине Југославије 1931. године. На њеном лицу доминира лик Марије Карађорђевић, на водеом жигу је лик краља Александра Првог Карађорђевић а лево је орао у узлету. Натпис на тој страни је ћирилицом. На реверсу, односно позадини новчанице су представљене две женске фигуре од којих једна држи сноп жита а друга грб и мач. На тој страни је натпис изведен латиницом – навела је за РТС Љиљана Бакић, кустос на Одељењу нумизматике у Музеју у Вршцу, где се тренутно налази стална поставка дела Паје Јовановића.

Pročitajte i  "Чујте СРБИ! Заволео сам вас јер сам видео ваше људе ИЗ НАРОДА у БИТКАМА!" На данашњи дан рођен је Арчибалд Рајс
Фото: РТС, Тако стоје ствари
Фото: РТС, Тако стоје ствари

Српски сликар био је богато награђен од Народне банке за израду овог нацрта, с ачак 100.000 динара, што је у оно време био много већи хонорар од хонорара који су добијали наши познати уметници који су дизајнирали.

Када је тачно овај апоен престао да се штампа, није познато али је сигурно да у оптицају није био дуже од једне и по деценије, јер је сав предратни новац након рата престао да се користи.

Pročitajte i  Овако се правилно кува омиљена летња грицкалица: Грешке које сви правимо и тиме убијамо 4 моћна својства кукуруза

Колико је ова новчаница била пожељна говори и податак да су два мушкарца која су је фалсификовала осуђена на дугогодишњу робију 1937. године. И нису једини. Чак 17 пуута је то пошло за руком другим фалсификаторима, а само два пута је успешно фалсификована, како тврди кустос музеја у Вршцу.

Опанак, РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име