Беле покладе, Беле бабе, или Проштене покладе: Данас ОБАВЕЗНО опростите другима

0
6472

Последњи дан Беле недеље зове се Беле покладе, Велике покладе или Проштене покладе, у зависности од тога у ком крају Србије се обележавају и начина на који се обележавају.
Bele poklade
Свима је заједничка велика гозба и пијанка, кад се народ на тај начин опрашта од белог мрса и прелази на ускршњи пост. Такође, то је дан шале, смеха и разузданог понашања за већину деце, младића и девојака, који збијају шале, смеју се, иду улицом и певају… терајући зле силе и призивајући родну годину.

У појединим местима овај обичај се назива још и Беле бабе. Тада маскирана деца, а понекад и одрасли, обилазе оближње куће у комшилуку тражећи, симболично, јаја. Комшије их често дарују и којекавим слаткишима, бомбонама, колачима и воћем.
bele bae
У послеподневним часовима служи се тзв. опроштајно вечерње, јер се тада обавља “чин праштања” у храмовима, а по повратку и у домовима. Верници једни од других траже опроштај, а и дају га за дотадашње увреде, немар, клевете, заваде, или још тежа међусобна огрешења, како би чисте душе отпочели пост и могли да се причесте.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Овога дана ваља се да свако од укућана поједе чешњић белог лука и барено јаје.
Некада би бабе деци пред спавање трљале табане белим луком и облачили им кошуљицу наопако да би их сачувале од вештица.
Данас у Србији тек по које место слави и обележава Беле покладе, док нас из читавог света заслепљују разним карневалима и некаквом Ноћи вештица. Али, ако сте из Србије ваљало би да знате да су се Покладе код нас славиле још у паганско време и да то није никакав “сатански” ритуал наметнут туђим утицајем. Наиме:

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Док Срби нису примили хришћанство празновали су покладе као део обреда пред смену годишњих доба а онда су, као и многи обичаји, прилагођени хршћанским празницима и остали део наше традиције. У црквеном календару можете наћи назив “покладе” пред 3 поста у години – Божићни, Велики и Петровски.

У следећем видеу можете погледати део атмосфере са Белих поклада.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име