PRVI SPOMENIK KARAĐORĐU PETROVIĆU: Kralj Petar otkrio je skulpturu svog dede na OVOM mestu. Pogledajte ekskluzivni snimak!

0
1664

Spomenik Karađorđu Petroviću, koji se nalazi na Vračaru ispreg Hrama Svetog Save, nije prvi spomenik u prestonici podignut osnivaču Prvog srpskog ustanka.

spomenik-karađorđu

Davne 1913. godine unuk velikog vožda, kralj Petar prvi Karađorđević, podigao je spomenik svome dedi na mestu gde se danas nalazi Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Pogađate…
Bilo je to na Kalemegdanu! U avgustu 1913. godine na beogradskoj tvrđavi se okupio ceo Beograd, kralj Petar Prvi otkrio je spomenik Karađorđu, koji je bio postavljan na jedan veštački brežuljak. Ovaj spomenik je umetničko delo Paška Vučetića, splitskog slikara koji je dobio prvu nagradu na konkursu raspisanom još 1909. godine.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

spomenik-karađorđu

Bio je to njegov prvi javni spomenik. Skulpturalna kompozicija sadržala je figure vile sa barjakom, vojnika, žene sa detetom, Karađorđevog ustanika i slepog guslara, bronzani delovi izrađeni su u Rimu a sklapani u Beogradu.

Kako je izgledalo podizanje spomenika svedoči video snimak sačuvan u arhivi –

Ovaj impozantan spomenik velikom voždu Karađorđu srušen je za vreme austrougarske okupacije 1916. godine. Objašnjenje odn. opravdanje za njegovo rušenje bilo je da je oštećen u toku borbi. Ipak, od spomeničke celine koja se nalazila na Kalemegdanu sačuvan je jedan deo – figura slepog guslar, koja bi trebalo da se nalazi u jednom od depoa koji pripada Muzeju grada Beograda.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Nekada davno pre sto godina kritičari su imali i zamerke na samo delo Paška Vučetića, smatrali su da ovaj spomenik neće dovoljno dočarati snagu i veličinu Crnog Đorđa, pa da je samim tim i ružan. Bilo kako bilo, on svakako predstavlja važan deo srpske istorije i kulturnog nasleđa i svakako da je ignorisanje mesta na kome je postojao jedan vid istorijske nepravde.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Pogledajte ovaj istorijski veličanstven i značajan video

Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име