Ka ravnopravnosti u preduzetništvu: Statistika o ženama koje su razvile sopstveni biznis

Statistika o zastupljenosti žena u preduzetništvu pokazuje značajan napredak u poslednjim godinama, ali i dalje postoje izazovi u postizanju potpune ravnopravnosti između muškaraca i žena u ovoj oblasti.

Rast broja ženskih preduzetnika: Prema podacima Globalnog izveštaja o preduzetništvu (Global Entrepreneurship Monitor- GEM), broj ženskih preduzetnika u svetu raste. Žene sve više prepoznaju preduzetništvo kao mogućnost za ostvarivanje svojih poslovnih ambicija i nezavisnosti.

Geografska raznolikost: Statistika pokazuje da se zastupljenost žena u preduzetništvu razlikuje u različitim zemljama i regionima. Neki regioni imaju veći procenat ženskih preduzetnika u odnosu na druge.

Sektorska raznolikost: Žene preduzetnice su prisutne u različitim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo, kreativne industrije, tehnologiju, usluge i druge.

Uticaj na ekonomiju: Žensko preduzetništvo ima značajan uticaj na ekonomiju. Statistika pokazuje da su ženski preduzetnici učestvovale u stvaranju novih radnih mesta, povećanju BDP-a i promociji ekonomske održivosti.

Finansiranje i pristup kapitalu: Iako se situacija postepeno menja, žene se još uvek suočavaju s izazovima prilikom pristupa kapitalu i finansiranju za svoje biznise. Postoje podaci koji ukazuju na to da žene dobijaju manje investicija i kredita u odnosu na muškarce.

Inovacije i društvena promena: Žene preduzetnice često imaju tendenciju da pokreću biznise s fokusom na inovacije i društvenu promenu. Mnoge od njih teže da rešavaju društvene izazove i unaprede živote drugih.

Mentorstvo i podrška: Mentorstvo i podrška igraju ključnu ulogu u razvoju ženskog preduzetništva. Inicijative koje promovišu mentorstvo i obuku za žene preduzetnice pomažu u poboljšanju njihovih veština i širenju mreža podrške.

Inicijative za povećanje zastupljenosti žena: Postoji sve veći broj inicijativa, programa i politika koje se fokusiraju na povećanje zastupljenosti žena u preduzetništvu. To uključuje obuku, pristup kapitalu, mreže podrške i mentorstvo.

Iako je napredak vidljiv, još uvek postoji potreba za daljim naporima kako bi se osigurala ravnopravnost u preduzetništvu. Podsticanje ženskog preduzetništva donosi koristi za društvo u celini, jer unapređuje ekonomsku i socijalnu ravnotežu i doprinosi većoj raznovrsnosti i inovacijama u poslovanju.

 

Tekst je objavljen u okviru projekta “Veštine preduzetništva: Edukacija za primenu novih tehnologija i savremenih načina upravljanja biznisom”

Sekretarijat za privredu

 

 

 

 

Jovana se vraća na TV ekrane: Crpska Grejs Keli biće autor i voditelj nove emisije

Jovana Grgurević, dugogodišnje lice televizije Hepi, nedavno se pridružila...

Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović

Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva...

Specijalitet potekao iz Šumadije: Pečenje na ražnju je omiljeno jelo u Srbiji

Na prostorima Balkanskog poluostrva pečenje na ražnju pripremano je...