Tuesday, February 11, 2025
NaslovnaSrpska jelaNapravite tradicionalnu srpsku udrobicu, i u mrsnoj i u posnoj varijanti: Glavno...

Napravite tradicionalnu srpsku udrobicu, i u mrsnoj i u posnoj varijanti: Glavno jelo svake svinjokolje

Udrobica, droba ili drobnjača je tradicionalno srpsko jelo od svinjskih ili ovčijih iznutrica. Najbitniji deo pripreme ovog jela je pranje i čišćenje iznutrica. Od svinjskih iznutrica koriste se creva, džigerica i ostali unutrašnji organi, a od ovčijih samo tanka creva i džigerica.

Ručno pranje drob creva. Foto: Fejsbuk/Ljepote Zavičajne I Na Selu
Ručno pranje drob creva. Foto: Fejsbuk/Ljepote Zavičajne I Na Selu

Nakon što se creva jednom operu treba ih prevrnuti. Posle toga treba biti istrajan i prati ih u više voda. Tajnu dobro priprepljemenih creva za portal “Agromedia” otkrila je jedna baka iz okoline Kruševca. Naime, crevca treba oprati u više voda. Kombinuju se voda, sirće i soda bikarbona. Sirće i soda izvlače miris i eventualno negativne sastojke. Treba dodavati sirće i menjati vode dok se reakcija i “pena” smanji na najmanji mogući nivo i vi budete zadovoljni čistoćom. Jako je bitno da creva budu potpuno čista. Džigericu je dovoljno oprati u par voda da bi se smanjio udeo krvi.

Nakon ovoga sledi kuvanje. Pustite da vri što duže, ali vodite računa da se ne prekuvaju crevca, jer su mekana, pa nije poželjno da se raspadaju. Crevca imaju važnu ulogu u strukturi jela. Dovoljno je da se kuvaju 30 minuta i zatim vodu prospite. Nakon toga pustite da se ohladi i iseckajte makazama sve na sitne delove 2 do 2,5 centimetra dužine. Naravno, iznutrice možete da isečete i pre kuvanja. Ako ste sve prethodne korake uradili pravilno, neće se osetiti razlika u ukusu između svinjskih i ovčijih iznutrica.

Potrebni sastojci:

Iznutrice
Crni luk
Beli luk
Praziluk
Koren celera
Peršun
Lovorov list
Vegeta
2 decilitra belog vina
Ulje ili mast

Priprema:

recept za udrobicu

Količina iznutrica nikada nije ista i zavisi od veličine prasadi ili jagnjadi. Količinu odredite prema svojim potrebama, odnosno koliko smatrate da je potrebno. Iseckati par glavica crnog luka, 4 čena belog luka, željenu količinu praziluka i malo celera. Sve to propržiti blago i dodati iznutrice. Nakon toga dodati začine po ukusu. Sve se prži 3 do 4 sata na tihoj vatri. Za prženje se može koristiti ulje ali je jelo ukusnije ako se prži na masti. Pred sam kraj dodati vino. Da biste sprečili zagorevanje dodajte povremeno malo vode. Jelo je gotovo kada se dobije gusti sos braon boje. Vrlo je bitno da jelo prožmu svi začini koje dodajemo, ali da se iznutrice ne prekuvaju.

POSNA UDROBICA

Premda sezona svinjokolje počinje otprilike kad i božićni post, mnogi su sprečeni da jedu ovaj specijalitet od iznutica, ali mi imamo odličan recept za vas! Isprobajte srpsku posnu udrobicu, od šampinjona, soje i povrća.

Potrebno:

500 g šampinjona
200 g soje u kockicama
100 g kečapa
4 šargarepe
4 glavice crnog luka
4 paprike sveže ili kisele
so
mešavina začina
1 kašika mlevene paprike
1 dl ulja
2 dl vode

Zagrejati ulje, dodati crni luk iseckan na rebarca i dinstati dok ne omekša. U luk ubaciti šargarepu i paprike iseckane na krugove i kockice, te sve zajedno prodinstati oko 10 minuta.

Dodati i prethodno prokuvane i oceđene sojine kockice, a potom i šampinjone iseckane na listiće. Promešati. Nakon toga dodati so, mešavinu zacčina, mlevenu papriku i kečap, te promešati i naliti vodom. Ostaviti da se dinsta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje dok ne bude gotovo.

recept za udrobicu

Opanak, Agromedia

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments