Направите традиционалну српску удробицу, и у мрсној и у посној варијанти: Главно јело сваке свињокоље

Удробица, дроба или дробњача је традиционално српско јело од свињских или овчијих изнутрица. Најбитнији део припреме овог јела је прање и чишћење изнутрица. Од свињских изнутрица користе се црева, џигерица и остали унутрашњи органи, а од овчијих само танка црева и џигерица.

Ручно прање дроб црева. Фото: Fejsbuk/Ljepote Zavičajne I Na Selu
Ручно прање дроб црева. Фото: Fejsbuk/Ljepote Zavičajne I Na Selu

Након што се црева једном оперу треба их преврнути. После тога треба бити истрајан и прати их у више вода. Тајну добро припрепљемених црева за портал “Агромедиа” открила је једна бака из околине Крушевца. Наиме, цревца треба опрати у више вода. Комбинују се вода, сирће и сода бикарбона. Сирће и сода извлаче мирис и евентуално негативне састојке. Треба додавати сирће и мењати воде док се реакција и “пена” смањи на најмањи могући ниво и ви будете задовољни чистоћом. Јако је битно да црева буду потпуно чиста. Џигерицу је довољно опрати у пар вода да би се смањио удео крви.

Након овога следи кување. Пустите да ври што дуже, али водите рачуна да се не прекувају цревца, јер су мекана, па није пожељно да се распадају. Цревца имају важну улогу у структури јела. Довољно је да се кувају 30 минута и затим воду проспите. Након тога пустите да се охлади и исецкајте маказама све на ситне делове 2 до 2,5 центиметра дужине. Наравно, изнутрице можете да исечете и пре кувања. Ако сте све претходне кораке урадили правилно, неће се осетити разлика у укусу између свињских и овчијих изнутрица.

Потребни састојци:

Изнутрице
Црни лук
Бели лук
Празилук
Корен целера
Першун
Ловоров лист
Вегета
2 децилитра белог вина
Уље или маст

Припрема:

рецепт за удробицу

Количина изнутрица никада није иста и зависи од величине прасади или јагњади. Количину одредите према својим потребама, односно колико сматрате да је потребно. Исецкати пар главица црног лука, 4 чена белог лука, жељену количину празилука и мало целера. Све то пропржити благо и додати изнутрице. Након тога додати зачине по укусу. Све се пржи 3 до 4 сата на тихој ватри. За пржење се може користити уље али је јело укусније ако се пржи на масти. Пред сам крај додати вино. Да бисте спречили загоревање додајте повремено мало воде. Јело је готово када се добије густи сос браон боје. Врло је битно да јело прожму сви зачини које додајемо, али да се изнутрице не прекувају.

ПОСНА УДРОБИЦА

Премда сезона свињокоље почиње отприлике кад и божићни пост, многи су спречени да једу овај специјалитет од изнутица, али ми имамо одличан рецепт за вас! Испробајте српску посну удробицу, од шампињона, соје и поврћа.

Потребно:

500 g шампињона
200 g соје у коцкицама
100 g кечапа
4 шаргарепе
4 главице црног лука
4 паприке свеже или киселе
со
мешавина зачина
1 кашика млевене паприке
1 dl уља
2 dl воде

Загрејати уље, додати црни лук исецкан на ребарца и динстати док не омекша. У лук убацити шаргарепу и паприке исецкане на кругове и коцкице, те све заједно продинстати око 10 минута.

Додати и претходно прокуване и оцеђене сојине коцкице, а потом и шампињоне исецкане на листиће. Промешати. Након тога додати со, мешавину зацчина, млевену паприку и кечап, те промешати и налити водом. Оставити да се динста на умереној температури уз повремено мешање док не буде готово.

рецепт за удробицу

Опанак, Агромедиа

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...