Zaboravljena jela Srbije – ukusi Homolja: Probajte recept za savršenu pitu od pasulja

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Homolje…

Pita od pasulja

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • prstohvat soli
  • 9 kašika hladne vode

Fil:

  • 1/2 kg kuvanog pasulja
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bujona od povrća
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika senfa
  • so, biber

I još:

  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U brašno dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta.

Podelite ga na onoliko delova koliko kora želite, svaki deo premesite, stavite na dasku posutu brašnom, premažite s malo ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Za to vreme napravite fil:

Na zagrejanom ulju propržite seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.

Uz mešanje pržite 2-3 minuta, dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte.

Svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.

Kore premažite uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima.

Tako uvijte sve kore, premažite mešavinom ulja i vode i stavite u pleh postavljen pek-papirom.

Pecite na 200 stepeni 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz rerne, poprskajte s malo vode, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

Pita sa pasuljem na Homoljski način

Homoljska čorba od koprive

Sastojci:

  • 1 kg telećih kostiju
  • 500 g kopriva
  • 1 uvrh puna kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • 100 g slanine
  • 1 dl pavlake
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte kosti za bujon: nalijte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite. Odvojeno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte.

Na masti propržite brašno, dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom. Slaninu iseckajte na kockice, propržite i umešajte u čorbu. Ostavite da provri, pa doterajte ukus solju i biberom, sklonite s vatre, umešajte pavlaku i odmah poslužite.

Ukusna čorba od koprive