Ledena kraljica: Čarobna reka Ribnica ukras celog mioničkog kraja

0
2816

Pored mnogih prirodnih blaga koje Mionica poseduje, jedno od neprocenjivih je svakako prelepa reka Ribnica. Ova planinska lepotica pripada slivu Kolubare i nalazi se ispod severnih obronaka Maljena i Divčibara. Na mestu gde se spajaju dve rečice, Manastirica i Paklešnica, nastaje nestvarna Ribnica. Veliki deo samog toka Ribnice je planinski, izuzev kraćeg dela koji se prostire od sela Paštrić, gde reka izlazi iz klisure. Reka je na svom početku izuzetno divlja i brza, ali u delu oko samog centra Mionice postaje dosta mirnija gde se laganim tokom uliva u Kolubaru u blizini sela Divci. Dužina toka reke iznosi 36 kilometara.

Voda u Ribnici je izuzetno čista i to je jedan od razloga što je veliki broj različitih vrsta riba baš u njoj našlo svoje stanište. Samim tim, ona predstavlja pravi mali raj za ribolovce koji uživaju u svim blagodetima koje im Ribnica pruža. Lep prirodni ambijent privlači veliki broj turista koji beg od svakodnevne gužve pronalaze u ovom prelepom okruženju.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj
Reka Ribnica
Reka Ribnica

Najatraktivniji deo reke Ribnice je okolina crkve Svetog Petra i Pavla koja je sagrađena 1907. godine na ruševinama starog manastira. Pored  crkve u nivou reke, nalazi se poznata Ribnička pećina koja je karakteristična po tome što u njoj žive oko 15 različitih vrsta slepih miševa, veoma retkih u Evropi.

 

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Ribnica zajedno sa Ribničkom i Šalitrenom pećinom, Ribničkim manastirom i 13 zaštićenih lipa čini prekrasni Spomenik prirode Ribnica koji je zakonom zaštićen kao dobro od izuzetne važnosti.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime