Šesti “Sajam peglane kobasice” u Pirotu: Jedinstvena prilika da probate “pirotski afrodizijak” i uživate u tradicionalnom ukusu srpskih proizvoda

0
560

Tradicionalni Sajam pirotske peglane kobasice, šesti po redu, biće održan 27. i 28. januara 2018. godine u pirotskoj hali “Kej”.

Pirotska vijagra, kako još zovu ovaj jedinstveni pirotski specijalitet, pravi se samo u ovom kraju po pravom, autentičnom receptu iz davnina. Ovaj tradicionalni vrhunski specijalitet pirotskog kraja, proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima, potiče još iz doba Turaka. Magija peglane kobasice potiče od njene diskretne ljutine, specifičnosti i različitosti ukusa, ali i posebnog izgleda. Smatraju je pravim afrodizijakom, što potvrđuju sve porodice koje je prave i koje imaju po troje i četvoro dece. A u čemu je njena tajna, možete najpouzdanije proveriti na ovogodišnjem Sajmu peglane!

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

Prava peglana kobasica pravi se isključivo od grla uzgajanih na Staroj planini. Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa. Za mnoge najbolje je magareće meso. Nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanju za ishranu muslimana.

Pročitajte i  Budi human kao što je bila Srbija 1885: Ovakav natpis stajao u je u Ženevi u čast našem narodu zbog U ISTORIJI NEZAPAMĆENOG čina tokom ratovanja

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov izjavio je agenciji Beta da je za ovogodišnji “Sajam peglane” prijavljeno 40 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvođača sira i kačkavalja.

Za Sajam postoji veliko interesovanje ne samo iz mnogih gradova Srbije, nego i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime