SALČIĆI ILI SALENJACI: Starinsko slatko pecivo

Za salčiće vam je potrebno:

  • 1 kg brašna
  • 3 jaja
  • 500 g svinjskog sala
  • 0,5 l belog vina
  • oko 10gr šećera
  • marmelada po ukusu
  • 100gr šećera u prahu

salčići

Priprema:


U činiju stavite brašno i dodajte 1 celo jaje, 2 žumanca, 20gr svivnjskog sala i kašiku šećera. U tu smesu postepeno dodajte belo vino i lagano mešajte sve sastojke dok se ne dobije glatko testo. To testo podelite na 9 jednakih loptica. Sve loptice, osim poslednje razvucite oklagijom i premažite salom. Razvučene kore naređajte jednu preko druge i tako naređano testo ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon 20 minuta, razvucite ga oklagijom. Razvučeno testo ponovo premažite salom, pa ga isecite sa četiri strane ka sredini i preklopite sve četiri strane jednu preko druge ka sredini. Zatim testo ostavite još 20 minuta i ponovo ga razvucite oklagijom. tasto premažite svinjskom mašću koja vam je preostala. Zatim testo secite u obliku pravougaonika. Svaki pravougaonik nafilujte marmeladom i preklopite. U podmazani pleh naređajte salčiće i pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Kada salčići budu gotovi, pospite ih šećerom u prahu.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...