Златни животни савети баке Надежде која је тачно 106 пута дочекала Нову годину и прославила у њој свој рођендан

0
1410

Већ 106 пута бака – Надежда Петровић дочекала је Нову годину и истог дана прославила свој 106. рођендан. Каже да се целог живота придржавала реда, одвајала време за одмор и никада, без обзира на тешке животне околнисти, није одустајала од позитивних мисли.

Ко би рекао, рођена је више од пола године пре почетка Првог балканског рата. Живела је у Босни, у Високом, потом у Македонији и Војводини, док је Београђанка постала пре 45 година. Родитељи су јој дозволили да, уз брата, заврши школу.

бака Надежда

„Онда је пет година била учитељска школа, то сам завршила, али ја нешто нисам волела да идем у село, а морала сам као учитељица да идем у село“, каже Надежда.

Каже да је имала тежак живот, али му се увек радовала. Највећи савезник, од кад зна за себе, биле су јој позитивне мисли.

„Много ми се зла у животу дешавало. Ја сам увек то хтела да заборавим, и успевала. Оно што је јуче било не тиче ме се, прошло“, истиче Надежда.

Син живи у Новом Саду. Ћерка у Америци. Један од унука живи на Малти, па је госпођа Павловић због комуникације са вољенима, научила да користи Скајп.

бака Надежда Петровић

Собни бицикл вози по неколико пута дневно. Од операције кука, коју је имала пре две године, слабије излази напоље. Једе храну коју је одувек јела, слаткише обожава.

„У мојој младости живот је био другачији, тише, мирно, лепо. Ваздух чист, земља чиста, храна чиста“, присећа се Надежда.

бака Надежда Петровић

Данас јој највише смета, како каже, неискреност и користољубивост у међуљудским односима.

„Ми смо некако имали сигурне пријатеље. Мислим да ви данас нисте сигурни, увек мора резерва и да си на опрези. Тако бар имам утисак“, каже Надежда.

Њена жеља је да не броји године, већ да сваку наредну проживи лепо, радујући се успесима својих потомака.

бака Надежда Петровић

Оливера Перковски за РТС
Фото: РТС printscreen

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име