Седам Архангела: Значење анђеоских имена и њихова улога у повезивању Бога и човека

0
1139

Поштовање анђела потиче из јудеохришћанске традиције. Створени су пре човека, прате нас током одрастања и радују се сваком нашем успеху. Иако постоји хиљаде анђела, само њих седам је познато по имену. Значење њихових имена говори о јакој вези са Богом. Најпознатију су Михаило и Гаврило, а међу седам аргангела спадају и Рафаило, Урило, Салатило, Јегудило и Варахило.

1.МИХАИЛО

На хебрејском језику његово име значи “онај који је као Бог”. Њега је Бог првог створио и он је био заповедних небеске војске у борби против Луцифера којег је и победио.

Најважнији Михаилов задатак је да победи зло у нама. Обраћамо му се када нам је потребна нова снага, мотивација, вера у себе и када преиспитујумо своју сврху живота.

Arhangel Mihailo

2. ГАВРИЛО

Име овог архангела значи “Бог је моја снага”. Он јегласник који људима саопштава Божије поруке и одлуке. Најважнија вест коју је људима пренео је да ће Марија родити Исуса.

Њему се обраћамо када нам је потребно усмерење, у тренуцима промена у животу и када осећамо да нам небо нешто говори али не можемо да разумемо шта тачно.

 

Arhangel Gavrilo

3. РАФАИЛО

Његово име значи “Бог лечи”. Сматра се моћним исцелитељем људи, али и животиња. Према веровању, он долази на место где је позван, али не може да помогне ако не постоји добра воља код човека. Хришћани такође верују да само његово присуство има умирујуће дејство по присутне. Библијски је повезан са путовањима и сматра се заштитиником слепих, лекара и путника.

Обраћамо му се када желимо брже оздрављење и добро здравље или када желимо да нас чува док смо на путу.

rafailo

4. УРИЛО

Његово име значи “Божија светлост”. Сматра се једним од најмудријих анђела, доносиоцем великих идеја и дубокоумних спознаја.

У Библији, послат је пророку Езри како би му објаснио визије о доласку Месије. Православци га сматрају заштитником жита након јесени, такође и оним који је надгледао прогон Адама из раја.

Њему се обраћамо када се нађемо пред проблемима који нам изгледају нерешиво, духовним изазовима и потребом за дубокоумном спознајом.

urilo

5. САЛАТИЛО

Његово име значи “молитва Богу“, он је анђео који моли Бога за све људе и побуђује молитву у самом човеку. Приказује се погнуте главе и обореног погледа, савијен надоле са рукама преко груди у молитвеном положају.

Arhangel Salatilo

6. ЈЕГУДИЛО

Његово име значи “Слава Божија”. Верује се да је саветник и заступник владара, судија и високих званичника који “раде за славу Господа” и старатељ је о небеској награди која им је припремљена.

Arhangel Jegudilo

7. ВАРАХИЛО

Његово име значи “Божији благослов” и он доноси људима благослов и благодат од Бога.

Православци га приказују како држи белу ружу на грудима, или има латице руже на одећи.

Arhangel Varahilo

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име