Deda Milomir (82) i baka Gvozdenka sele se u pećinu zbog nemaštine: Kad plate sve račune od 15.000 din. penzije ne ostane im ništa

0
288

Milomir Mitrović iz Kalne kod Knjaževca otpočeo je i devetu deceniju u trošnom kućerku sa svojom životnom saputnicom Gvozdenkom (76). U muci i nemaštini. Supruga mu je jedva pokretna, a od spiska lekova, koje oboje piju, mogla bi da se, kako kaže, napiše omanja knjiga.

Deda Milomiru (82) nije preostalo ništa drugo pa je čvrsto rešio da se oslobodi plaćanja, kako kaže, prevelikih dažbina i sa suprugom Gvozdenkom napusti oronulu kuću. A gde će iz kuće, to je tek neobična priča…

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Naime, kad plate sve račune, deda Milomiru i baki Gvozdenki od njihovih 15.000 dinara penzije ne ostane gotovo ništa, te su zato rešili da se presele tamo gde dažbine ne postoje. U pećinu, pišu Novosti.

Pročitajte i  Leskovački rečnik za početnike: Vodič za brzo savladavanje južnjačkih "bezobraznih" izreka

Nikome ništa ne duguju, ali sa 15.000 dinara njegove penzije, jedva sastavljaju kraj sa krajem u zaseoku Gornje Polje. Kada plate struju, telefon, vodu, porez i lekove, ne ostane mnogo, gotovo ništa. Zato je starina odlučio – seli se u pećinu na ulazu u Kalnu.

“Ne mogu, ljudi, više sve ovo da izdržim”, tiho govori 82-godišnji Milomir. “U pećini nema ni struje, ni vode, ni telefona, ali ni poreza, ni računa… Biće nam sigurno jeftinije da tamo preživimo. Nadam se da ću do zime uspeti da sredim naše novo porodično gnezdo.”

Pročitajte i  Pismo profesorke iz Srbije uzburkalo javnost: Odgajamo zombi generacije koje ne zanima ništa i koji čekaju da "odbleje" život u blaženoj otupelosti

Upregao deda Milomir – sebe u prikolicu, pa vuče građu do pećine. Sređuje novi dom, za sebe i baku Gvozdenku, svakog dana od jutra do mraka. Planira i staru peć da postavi u pećini, da se greju. A bez dažbina, ostaće im para, veli, da kupuju hranu. Uzani tunel, na 200 metara od ulaza u Kalnu, vidi se s puta. Unutra u pećini, skriveno je još nekoliko uskih prolaza. Komfor, međutim, Milomiru i ne treba.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu
Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

“Svakog meseca penzija mi ode na račune za kuću koja samo što se ne raspadne. Srušiće je i najmanji zemljotres. Od tri odeljenja, žena i ja koristimo samo sobičak. Kupatilo nije u upotrebi. Bojler, koji sam kupio za vreme Tita, ne radi već decenijama. Vodu sam zato zavrnuo, ali računi jednako dolaze. I možda za nekoga to nije mnogo, ali za mene je i previše. Zato sam rešio da se selim”, kaže Milomir.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Youtube printscreen)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime