Бајковито српско село, окружено са чак 10 планина: Шумадијски бисер од белих кућица

1
6453

Село Дулене налази се у срцу Шумадије. Прави је бисер овог краја ког  љубоморно крије чак 10 планина: Црни врх, Голо брдо, Вис, Матинац, Лиса, Расје, Велико Церије, Крива коса, Караула и Зелена.

Дулене многи називају и “Шумадијским Златибором”. Права је ваздушна бања јер се на Црном врху мешају четири ветра која долазе са Златибора, Копаоника, Ртња и Рудника.

Ово најјужније село општине Крагујевац има око 150 становника (некад било 1 200). Некад је припадало Левчу, па кад се Крагујевац ширио и када је направљено Дуленско језеро, припало је Крагујевцу. Граничи се са селима Надрље и Доброселица из општине Левац/Рековац, село Гледић/Краљево, село Бајчетина/Кнић и са Трешњеваком/Велике Пчелице.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

 

Кроз Дулене тече мала река Дуленка која се слива у највећу клисуру Шумадије од Дулена до Рекова (17 км). Река Дуленка извире у селу као мали поток и касније купи много потока који праве реку. Планина дуленски Црни врх (897 м) је највиша тачка Крагујевца и целог округа Шумадије.

 

Село се налази у долини реке Дуленке и дели се у центру на доњу и горњу ма’лу. Почетак села (доња ма’ла) се налази на око 400 м надморске висине, а крај села (горња мала) на преко 500 м надморске висине. Сами центар села се налази на око 460 м.

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D

Дулене је познато и по старој шумадијској архитектури и лепим белим кућицама. Од 200 домаћинстава око 180 кућица су прављене од блата, греде и плеве.

У селу Дулене још увек постоји бунар направљен још у 19. веку, са ког је некад скоро цело село узимало воду. Данас скоро свако домаћинство има бунар у свом дворишту. Дулене има много извора и потока, па мештани не морају да плаћају воду држави пошто је свака кућа увела воду са неког извора.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Недалеко од Дулена налази се Грошничко језеро које је некада, пре него што је направљено Гружанско језеро, било много веће – 300 м дугачко, 100 м широко и 6 м дубоко. Временом се из њега испумпавала вода па је полако почело да се исушује.

У близини Дулена налази се и манастир Каленић, јединствени споменик културе, фрескосликарства и хришћанства из 15. века.

Извор: Србију волимо

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име