SKRIVENE LEPOTE SRBIJE: Najlepše pećine u našoj zemlji

0
886

Srbija je zemlja bogata mnogim prirodnim lepotama, ali je malo poznato da se u našoj zemlji krije više 1500 pećina izuzetne lepote.

resavska pećina

Jedna od takvih pećina je Risovača, koja se nalazi u blizini Aranđelovca. Pocenjuje se da je stara oko 100 000 godina i da je nastala usled klimatskih promena koje su nastupile na zemlji. U nju se može ući i do 150 metara. Risovača je jedno od retkih mesta u kojima su pronađeni ostaci iz ledenog doba i oruđe ljudi iz paleolita. U ovoj pećini ostaci ljudskih skeleta nisu otkriveni.

Pročitajte i  Ruski lek iz naroda: Obloge od kupusa i meda koje su naše bake koristile za SVE PLUĆNE tegobe

risovača pećina

Resavska pećina  se nalazi u blizini Despotovca i spada u najveće naše pećine. Stara je oko 80 miliona godina, a smatra se da su ukrasi u njoj počeli da se stvaraju pre ledenog doba. Pre nego što je otkrivena 1962. godine, pećinu su koristili čobani kao sklonište od nevremena. Pećina je dugača oko 4 kilometra. U njoj se nalaze prelepe dvorane, okamenjeni vodopadi, stalaktiti, stubovi, kanali… Ukrasi su u tri boje: crvenoj (od oksida gvožđa), beloj (od kristalog kalcijuma) i žutoj (od primesa gline).

Pročitajte i  Snažna poruka dr Danice Grujičić: Verujem da smo shvatili da materijalne stvari i skupa putovanja nisu najvažnija

resavksa

Stopića pećina nalazi se na putu za Zlatibor. Ona spada u rečne pećine, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se iz 5 celina. Ima prostran ulaz, otvore na tavanici, siparsku kupu “Pseće groblje”, vodopad, zatim bigrenen kade koje su najveće i najdublje od svih pećina u Srbiji (preko 7 metara). Neke od tih kada su postale jezera.

Pročitajte i  Hit snimak zapalio Srbiju: Popularna manekenka Adrijana Lima sluša Lepu Brenu za Božić

stopića pećina

 PROČITAJTE JOŠ: 7 PRIRODNIH ČUDA SRBIJE: Upoznajte lepote naše zemlje

PROČITAJTE JOŠ: TVRĐAVE U SRBIJI: Kratka istorija 7 najlepših utvrđenja u našoj zemlji

PROČITAJTE JOŠ:ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA U SRBIJI: 9 velikih kulturnih bogatstava naše zemlje

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime